Karlijn Kistemaker wint Charlotte Köhler Prijs

Theatermaakster Karlijn Kistemaker (Haren, 1986) is een van de twee winnaars van de Charlotte Köhler Prijzen. Aan deze aanmoedigingsprijs voor talenten is 30.000 euro gekoppeld.

Kistemaker ontvangt de prijs vanwege haar bijzondere verdiensten als theatermaker. Haar interactieve voorstellingen met het publiek zijn ‘genereus, energiek, uitbundig theatraal en vol laconieke humor’, constateert de adviescommissie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat achter de prijs schuilgaat. In Kistemakers voorstellingen vervaagt de grens tussen realiteit en theater.

,,Zo groeit het inzicht dat verbeelding en werkelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Precies daarin ligt de inhoudelijke betekenis van Karlijns ogenschijnlijk lichtvoetige werk”, stelt de commissie.

Missie Marquez

Die grensvervaging komt onder meer tot uiting in haar Missie Marquez-serie, waarvan de delen 1 tot en met 6 in Groningen op Jonge Harten te zien was en de delen 7, 8 en 9 als drieluik in één voorstelling over ruim een week op Oerol in première gaan. De personages uit de Honderd jaar eenzaamheid, het beroemde boek van Gabriel Garcia Marquez, verweeft ze met haar eigen familiegeschiedenis.

Locatietheater

In 2013 studeerde Kistemaker, nadat ze eerder in Haren op het Zernike College had gezeten, cum laude af aan de regie-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Academie voor Theater en Dans). In 2014 werd ze uitnodigd door Atelier Oerol/Over het IJ om onder supervisie een voorstelling voor deze festivals te ontwikkelen. Daar ontstond haar fascinatie voor locatietheater. In 2015 richtte ze haar eigen Kompagnie Kistemaker op.

Nieuwe ideeën

Kistemaker noemt de de timing van de prijs ‘wonderlijk goed’, omdat ze het komende half jaar niet in opdracht werkt en tijd heeft om nieuwe ideeën uit te werken. ,,Nu hoef ik me geen zorgen te maken en kan ik de ruimte nemen om te reflecteren, te schrijven en te groeien met mijn eigen gezelschap.”

De tweede Charlotte Köhler Prijs is toegekend aan naar het beeldend kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen. De prijzen worden op 5 juli uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.