Klazienaveense wint prestigieuze fotowedstrijd

De Klazienaveense fotografe Mascha van Lynden tot Oldenaller is woensdagavond uitgeroepen tot winnares van de National Geographic Fotowedstrijd 2017. Haar Groningse collega Kars Tuinder won de publieksprijs in de categorie Mens.

De jury was unaniem gecharmeerd van het beeld dat Van Lynden tot Oldenaller maakte van een ontpoppende vlinder. Ze fotografeerde de vlinder in een plantenkas in haar eigen achtertuin.

,,Het enigszins verstilde beeld doet in zijn gedetailleerdheid denken aan het werk van 17de-eeuwse fijnschilders’’, concludeerde de jury in haar oordeel. Die prees bovendien de kleuren en het technisch vakmanschap van de Klazienaveense. National Geographic is een toonaangevend tijdschrift op het gebied van natuur en geografie. In de jury zaten onder meer Humberto Tan en oud-nieuwslezeres en fotografe Sacha de Boer.

Met de foto van de vlinder won Van Lynden tot Oldenaller niet alleen de hoofdprijs maar ook in de categorie Dier. Kars Tuinder uit Groningen kreeg de publieksprijs met een bijzonder belichte opname van Afrikaanse kinderen.

Voor de wedstrijd, die dit jaar voor de negende keer werd gehouden, werden bijna veertienduizend foto’s ingezonden. De prijsuitreiking vond woensdagavond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hotel Arena in Amsterdam. De winnende foto wordt gepubliceerd in het decembernummer van National Geographic.

Het is niet voor het eerst dat Lynden tot Oldenaller en Tuinder prijzen winnen met hun werk. De Klazienaveense legde vijf jaar geleden beslag op de NCRV Fototrofee met een foto van de triathlon in haar woonplaats. Tuinder won in augustus van dit jaar de Monovisions Award 2017 van het digitaal zwart-wit fotomagazine Monovisions.

Tuinder, die aan de Eeldersingel in Groningen zijn bedrijf KTF Fotografie bestiert, is gespecialiseerd in bruidsfotografie. Daarnaast maakt hij regelmatig sociale reportages in het buitenland. De Monovisions Award kreeg hij voor een foto van een Vismarkt in Gambia.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.