Kom met ‘Twij deuntjes’ naar DvhN

Twij deuntjes veur aain cent weg bij RTV Noord? Dagblad van het Noorden biedt Henk Scholte aan zijn programma voort te zetten. Op dvhn.nl, met daarnaast liveoptredens in de provincie en registraties door Podium TV.

‘Heel somber’

Man man man, wat ’n boudel. Tweeduizend mensen proberen via de Facebook-pagina Twij deuntjes mot blieven, het streektaalmuziekprogramma van Henk (Hinderk) Scholte, te redden. RTV Noord geeft geen krimp. De omroep moet ja een miljoen euro bezuinigen. Hoewel het schrappen van Twij deuntjes veur aain cent in die bezuiniging een druppel op een gloeiende plaat is, moet die druppel er toch aan geloven. Sissend en wel.

,,Ik ben heel somber’’, zegt Scholte, de oer-Groninger. ,,Overal waar ik kom, word ik gecondoleerd. Als mens ben ik springlevend, maar mijn programma gaat dood. De zondagmiddagen, als ik met mijn producer Rolf Schreuder de muziek uitzoek, gaan straks leeg aanvoelen. Dit hakt erin. Ze zullen er hun reden voor hebben. Aan alles komt een eind, behalve aan metworst, zeg ik altijd, die heeft twee einden. Maar ik voel me als in een vacuüm.’’

Blijven

Daar wil Dagblad van het Noorden hem nu uit trekken. Uit dat vacuüm. De krant biedt Henk Scholte aan zijn populaire programma op een andere wijze voort te zetten. Hij kan het gewoon blijven maken, alleen wordt het dan niet op Noord uitgezonden maar via een livestream op www.dvhn.nl. De krant is van plan daar muzikale evenementen aan te koppelen, liveoptredens van streektaalartiesten. Ook wordt de mogelijkheid van uitzendingen op Podium TV onderzocht. ,,Voor streektaalmuziek moet je altijd bij ons terecht kunnen’’, zegt hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden. Hij is liefhebber van Daniël Lohues en Harry Niehof.

In deze Dagblad-constructie zou Scholte verder kunnen, hoeven de liefhebbers hun muziek niet te missen en houden bovendien de talloze streektaalmuzikanten een platform om hun werk te kunnen presenteren. En zo reikt de krant tevens RTV Noord de helpende hand: een programma dat door de regionale omroep mogelijk en populair is gemaakt, kan alsnog blijven bestaan.

In verzet

Er wordt gefluisterd dat het schrappen van Twij deuntjes een opzetje is van de RTV Noord-leiding, een actie om zo veel mogelijk luisteraars in verzet te laten komen tegen de bezuinigingen die de omroep kreeg opgelegd. Zo zouden de luisteraars de gevolgen ervan voelen, en uiteindelijk zou RTV Noord na alle protesten het schrappen van Twij deuntjes intrekken. Hoofdredacteur Mischa van den Berg heeft deze vorm van manipulatie ontkend. Het zou ook al te cynisch zijn om zo’n truc over de hoofden van verbouwereerde programmamakers toe te passen.

Scholte is er de man niet naar om zich na 17 jaar Twij deuntjes boos van RTV Noord af te keren. ,,Ik vind het een prachtaanbod van het Dagblad, maar ik ben nog aan ’t prakkezeren. Ik kan daar niet zomaar instappen. Ik zit in een spagaat. Mijn hoofd tolt een beetje door alles, en het is nu vakantie, Rolf zit in Berlijn en ik ga even naar Bergen op Zoom, tot mezelf komen. Daarna moeten we zien wat er gebeurt. Sowieso gaan we nog tot 1 januari door bij RTV Noord.’’

Scholte, ook zanger van de Groningstalige groep Törf, is behoedzaam. In zijn functie van consulent bij het Huis van de Groninger Cultuur wil hij de omroepleiding niet voor het hoofd stoten. ,,Het is mijn opdracht de Groninger Cultuur breed en positief uit te dragen.’’ Maar, zo verzucht hij direct er achteraan: ,,Bij Noord vinden ze cultuur niet meer zo belangrijk. Het moet vooral om nieuws gaan.’’

Actie muzikanten in kantine RTV Noord

Groninger artiesten houden maandag om 17.00 uur een actie in de kantine van RTV Noord voor het behoud van Twij deuntjes veur aain cent. Ze worden samen met sympathisanten ontvangen door directeur Gijs Lensink en hoofdredacteur Mischa van den Berg. Frank den Hollander en Alina Kiers leiden een programmaatje, artiesten zingen protestliederen en de RTV Noord-leiding krijgt iets aangeboden. Zo moet RTV Noord worden verleid alsnog door te gaan met het streektaalmuziekprogramma.

Twij deuntjes sneuvelt, naast de tv-quiz Klouk, in de komende bezuinigingsronde. Opgelegd door Den Haag en nog eens versterkt door een mislukte fusie van regio-omroepen moet Noord het jaarlijks met een miljoen euro minder stellen. Dat kost zes mensen hun baan. Overigens maakt Henk Scholte zijn radioprogramma tegen onkostenvergoeding. Sinds de melding dat Twij deuntjes verdwijnt telt de actiepagina Twij deuntjes mot blieven op Facebook tweeduizend adhesiebetuigers. Aanjagers zijn zangeres Marlene Bakker en de Pekelder SP’er Pim Siegers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.