Leon Moorman won twee jaar geleden het Drèents Liedtiesfestival. Daags na de nieuwe festivalfinale, donderdag in Emmen, verschijnt zijn eerste album: Knooin .

Leon Moorman is in het dagelijks leven een cap-drager, maar voor zijn album Knooin zet hij zichzelf een kroon op. ,,Omdat ik D-pop maak, Drentstalige popmuziek, een zelfbedacht genre. Dan ben ik dus de koning van de D-pop”, vertelt hij. Meteen daar achteraan: ,, Je moet jezelf niet te serieus nemen, maar je mag je passie wel serieus nemen. Dat kroontje is om te laten zien dat het groot en klein tegelijk is.”

We zitten op een terras in het centrum van Emmen. Moorman heeft uit zijn tas een exemplaar van zijn album Knooin tevoorschijn gehaald. Twee jaar heeft hij eraan gewerkt, met tussenpozen. Vrijdag komt de plaat uit. Dezelfde dag wordt zijn website www.leonmoorman.com gelanceerd zodat iedereen het album kan bestellen. Een dag eerder, donderdag, mag hij in het Atlas-theater in Emmen twee nummers spelen tijdens de finale van het Drèents Liedtiesfestival.

Dat spelen doet Moorman niet als deelnemer, maar als eregast en prijsuitreiker. Hij schreef in 2018 een van de festivalliedjes, Naor huus , en werd daarna door de folkband Scrum uitgezwaaid als zanger. En jaar later won hij de finale als liedjesschrijver en uitvoerend artiest en mocht hij vervolgens deelnemen aan het Suns Europe-festival voor streektaalmuziek in Italië. ,,Dat is echt een kickstart geweest”, blikt hij terug.

‘Ik moet de mogelijkheden van de D-pop zelf ook nog ontdekken’

D-pop verwijst naar het Koreaanse K-pop en het Japanse J-pop. Wat mogen we ons erbij voorstellen? Opvallend genoeg heeft Moorman geen strakke definitie paraat. ,,Popmuziek zoals je het kent, of zou kunnen kennen. En dan zo breed en toegankelijk mogelijk. Veel Drentstalige muziek is gebaseerd op Americana, op blues- en folkmuziek. Drentstalige popmuziek is er veel minder. Ik moet het zelf ook nog ontdekken.”

Dat laatste gebeurt volop op Knooin . We horen radiovriendelijke rock met stevige gitaarpartijen en sferisch toetsenwerk op arrangementen die bedoeld lijken om het publiek te laten meezingen. De teksten op het album gaan over persoonlijke groei en lef, vertelt Moorman. ,,Durven te delen en durven voor jezelf te kiezen. Knooin staat voor vallen en opstaan, voor je passie volgen en je niet te veel aantrekken van wat anderen misschien vinden.”

Moorman (1990) timmert al meer dan tien jaar aan de weg. Zijn naam dook voor het eerst in deze krant op als deelnemer van het talentenprogramma X-factor , waar hij als ‘de zingende rozenknipper uit Drenthe’ in een boyband werd geduwd. Dat werd uiteindelijk niets, maar hij was ambitieus en meldde zich aan bij het conservatorium in Zwolle. Daar voltooide hij in 2017 de zangopleiding. Tegenwoordig is hij naast zanger en liedjesschrijver dirigent van drie koren.

‘Mijn drang om op het podium te staan, komt waarschijnlijk bij mijn oma vandaan’

Dat hij voor de muziek zou kiezen, lag niet voor de hand ,,Als kind vond ik het mooi om in de belangstelling te staan: grappig zijn op de familiedag. Maar ik kom niet uit een cultureel nest of zo. De enige van ons die op een podium stond, was mijn oma; zij is twee jaar geleden overleden. Zij speelde veel amateurtoneel en heeft daar nog een lintje voor gekregen. Mijn drang om op het podium te staan, komt waarschijnlijk bij haar vandaan.”

De keuze om in de Drentse taal te zingen, werd in 2018 gemaakt. ,,Het was een stap dichter naar mezelf”, zegt hij. ,,Het Drents is voor mij de taal van thuis. Ik ben in het Drents opgevoed. Het is de taal waar ik het meest van mezelf in kwijt kan. Tijdens X-factor en bij Scrum zong ik in het Engels. Toen ik Naor huus schreef, ontdekte ik dat het schrijven in het Drents mij opvallend makkelijk afging. En er kwamen ook nog eens goede reacties op!”

Inmiddels heeft hij zes D-pop singles gemaakt. En vanaf vrijdag is er dus een compleet album. ,,In het begin kreeg ik reacties als ‘Heel mooi, maar waarom niet in het Nederlands of het Engels? Dan heb je meer kans.’ Dat hoor ik steeds minder. Het wordt meer geaccepteerd dat deze muziek ook met Drentstalige teksten gemaakt kan worden. Nu krijg ik reacties als ‘Ik hoor echt dat je een eigen ding hebt’. Blijkbaar is het een kwestie van volhouden en doorzetten.”

loading

Negende Drèents Liedtiesfestival, donderdag live bij RTV Drenthe

Het Drèents Liedtiesfestival wordt donderdag vanaf 19.30 uur live via RTV Drenthe uitgezonden vanuit het Atlas Theater in Emmen. Een commissie koos voor de negende editie op verzoek van organisator Stichting Reur tien liedjes uit 34 inzendingen. De winnaar krijgt uit handen van Leon Moorman, winnaar van 2019, een bedrag van 2000 euro voor het opnemen en uitbrengen van zijn of haar winnende lied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur