Schrijfster en dichteres Kunny Luchtenberg uit Uithuizen heeft haar nieuwste gedichtenbundel ‘Knipoog noar haiku’ gepresenteerd.

Teun Juk, voorzitter van de Stichting Uitgaven Noord-Groningen, overhandigde de Meister dichteres het eerste exemplaar ter gelegenheid van Meertmoand streektoalmoand.

Al 25 jaar profileert Luchtenberg zich als dichteres en schrijfster in het Gronings. Ze publiceert geregeld in Toal en Taiken en digitaal in Kreuze met SKV’s (slim körte verhoalen), bestaande uit 99 woorden.

Drie regels en 17 lettergrepen

Een haiku is een gedicht van drie regels en 17 lettergrepen. De dichtvorm komt uit het Japans en is zeer bruikbaar voor het Gronings. De uitdaging is om met weinig woorden zoveel mogelijk uit te drukken. Leermeester en mentor hierbij was Dominee Gerrit Wassing (overleden in 2015).

de geest van domie

drift nou over t wiede wad

kikt tou over kim

Knipoog noar haiku is verdeeld in de seizoenen voorjaar, zomer, herfst en winter, knipoogt naar levenswijsheden en wordt telkens voorafgegaan door een afbeelding in gemengde techniek.

De bundel kost 7,50 euro. Bestellen kan bij www.uitgavennoordgroningen.nl. Ook verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel en Kunny Luchtenberg zelf: luchtdruk@live.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur