Kunstboek als voorproefje jubeljaar kunstkring De Ploeg

Groningen kan zich opmaken voor een voorjaar en zomer waarin wordt teruggeblikt op de gloriejaren van kunstkring De Ploeg.

Donderdag werd daartoe alvast een boek gepresenteerd: De Ploeg. Avant-garde in Groningen 1918-1928, geschreven door een team van deskundigen. Het eerste exemplaar was voor Henk van Os die er als kunsthistoricus mede voor heeft gezorgd dat de naam en faam van de Ploeg-kunstenaars tot in het buitenland bekend zijn geworden.

Het boek, dat qua opzet doet denken aan de veelgeprezen uitgave over Hendrik Nicolaas Werkman in 2015, richt de schijnwerpers op De Ploeg in de jaren twintig, ‘met lokale miskenning naast internationaal succes, en scherpe meningsverschillen naast vruchtbare samenwerking’. Auteurs zijn onder anderen Anneke de Vries, Doeke Sijens, Egge Knol, Han Steenbruggen en Jikke van der Spek.

‘De Ploeg zit in het DNA van Groningen’

De presentatie gaat vooraf aan de manifestatie 100 Jaar de Ploeg met als hoogtepunt een grote overzichtstentoonstelling die 26 mei opent in het Groninger Museum. Daar zijn dan ruim honderd werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden en verwijzingen naar werk van Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman. Ook worden verbanden gelegd met de kunst van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, belangrijke inspiratiebronnen voor de eerste Ploeg-leden.

Zowel de manifestatie als tentoonstelling vertelt het verhaal van een groep jonge Groningers die in de zomer van 1918 besluit dat het tijd wordt om het ‘braakliggende Groningse kunstleven vruchtbaar te maken’. ,,De Ploeg zit in het DNA van Groningen”, aldus museumdirecteur Andreas Blühm donderdag. Het programma rond 100 Jaar De Ploeg omvat een reeks van activiteiten in stad en ommeland, zoals lezingen, tentoonstellingen, concerten, rondleidingen, fietsroutes en zelfs een Ploeg-postzegel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.