Kunstenaar Abe Kuipers (97) overleden

Beeldend kunstenaar Abe Kuipers is op 97-jarige leeftijd overleden. Dat meldt filmmaker Buddy Hermans.

De in Groningen woonachtige Kuipers was actief binnen verschillende kunstdisciplines. Geïnspireerd door de schilders van De Ploeg experimenteerde hij in de jaren zestig en zeventig met uiteenlopende technieken. Tevens was hij onder meer grafisch vormgever voor uitgevers, de gemeente Groningen en het Groninger museum.

Kuipers (Rotterdam, 1918), broer van de in 2005 overleden uitgever Reinold Kuipers, verhuisde op jonge leeftijd naar Groningen waar hij een opleiding in de kunstnijverheid volgde. In 1939 had hij zijn eerste tentoonstelling in Pictura.

Als vrij kunstenaar was hij later onder meer betrokken bij de groep Nu, die ageerde tegen de behoudende koers van De Ploeg. In de jaren zestig gaf hij ook les aan de kunstacademie in Enschede.

In 1980 ontving Kuipers de H.N. Werkman-prijs voor zijn gehele oeuvre. Een jaar later besloot hij te stoppen met exposeren om meer zijn eigen gang te kunnen gaan. In 2007 volgde tweede eerbetoon. Stichting Beeldlijn maakte een documentaire over Kuipers, het Groninger Museum kocht tien van zijn werken aan.

Kuipers stond zeer kritisch tegenover zijn eigen werk. Zo heeft hij een deel van zijn oeuvre vernietigd omdat het niet authentiek genoeg zou zijn. Gedurende zijn lange loopbaan bleef hij voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden, mede daardoor bleek hij in staat zijn kunst een aantal maal opnieuw uit te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.