Troost voor wie de finale van het Drèents Liedtiesfestival heeft gemist. Streekomroep ZO!34 heeft het tv-programma Drèentse zangers gemaakt.

De eerste aflevering wordt vrijdag uitgezonden. Daarna is via internet – YouTube, Facebook – terug te zien hoe zes oud-winnaars van het Liedtiesfestival liedjes van elkaar zingen. Ze doen dat op het soms winderige Ermerstrand, in een decor dat herinneringen oproept aan een onbekommerde zomer met saamhorigheid en gezelligheid alom.

Beste Zangers

Drèentse zangers is onmiskenbaar geïnspireerd op het succesprogramma Beste zangers van AVROTROS. Het plan werd anderhalf jaar geleden op een terras bedacht door de ZO!34-boegbeelden Angelo Wensing en Wesly Struik en zangeres Annemiek Drenth. Laatstgenoemde, in 2012 winnaar van het Drèents Liedtiesfestival, laat tijdens de eerste aflevering het bijbehorende traantje lopen.

Drenth doet dat na de vertolking van Ik ben zo wies , het lied waarmee ze in 2012 het festival won. Dit keer wordt het gezongen door Anna Westerling, finalist in 2019. Later in het programma vrolijkt zanger Gerrit Denekamp haar op met zijn versie van Kledder , een festivalnummer van Drenth uit 2013. Zelf zingt Drenth Spiet , een nummer van Westerling – hoogtepunt van aflevering 1.

Drèentse zangers is geen exacte een kopie van Beste zangers , stelt Struik na afloop van een voorvertoning in bioscoop Kinepolis in Emmen. ,,Daarvoor wijken we teveel af. Wij werken bijvoorbeeld niet met een hoofdgast. En bij ons gaat het om de Drentse taal. Natuurlijk is er overlap, maar daar is bij heel veel programma sprake van. Ga al die talentenprogramma’s maar na.”

Eerste tv-programma

Het is voor het eerst dat ZO!34 een groot opgezet televisieprogramma heeft gemaakt. De omroep ging daarvoor in zee met stichting Reur, de organisatie achter het Liedtiesfestival. Dankzij Reur kon gebruikgemaakt worden van de festivalband rond muzikaal leider Richard Zoer. Verder begeleidde Reur de zangers bij het vertalen van Nederlandse en Engelstalige liedteksten naar het Drents.

De deelnemers komen alle zes uit Zuidoost-Drenthe. ,,Het bestaansrecht van een streekomroep is laten zien wat in de regio gebeurt”, zegt Struik. ,,Muziek is heel belangrijk voor ons. Wij zijn ook een radiostation. Het is een match made in heaven dat wij deze muziek kunnen combineren met een televisieprogramma.”

Drents talent steunen

Een van de doelen van Drèentse zangers is muziektalent een podium bieden en verder helpen. ,,Wij willen als streekomroep Drents talent steunen, niet alleen deze zangers, maar ook anderen, bijvoorbeeld als ze goed kunnen tennissen of acteren”, zegt Struik. ,,Wij zijn trots op wat er in de regio wordt gepresteerd. Als wij een steentje kunnen bijdragen aan het succes, dan is het al geslaagd.”

Er doen naast Drenth, Westerling en Denekamp nog drie zangers mee, of eigenlijk vier: Leon Moorman, Rik Vinke en het duo Suzanne & Linda Kannegieter. ,,In iedere aflevering stijgt er iemand boven zichzelf uit”, belooft Struik. ,,Degene waarvan je nu misschien denkt die is het minst, daar komt nog iets van… Nou, let maar eens op. Wij gingen allemaal staan. Je moet alle afleveringen kijken.”

 

Drèentse zangers is iedere vrijdagavond om 21.15 uur te zien op ZO!34. www.zo34.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur