Landgoed Verhildersum Leens viert honderdjarig bestaan De Ploeg met Groninger expressionisme

Landgoed Verhildersum Leens toont vanaf vrijdag een expositie van de Groningse schildersvereniging De Ploeg, naar aanleiding van het honderdjarig jubileum van de kunstenaarsgroep.

In het Noord-Groningse museum is een tentoonstelling te zien met kleurrijke schilderijen van Ploegkunstenaars vanaf 1918. De schilderijen geven het land van De Ploeg weer. De kunstenaars verenigden zich om los te komen van de doctrine van de plaatselijke kunstacademie Minerva.

Jan Altink was de naamgever van de groep, Jan Wiegers degene die het Duitse Expressionisme introduceerde. De experimenteerlust voerde lange tijd de boventoon bij de Ploegers.

Landschap met koeien en korenschoven van Jan van de Zee uit 1958.

Groninger expressionisme als begrip

Het Groninger expressionisme werd in de vooroorlogse jaren een begrip. Vanuit het Duitse expressionisme was kleur het belangrijkste medium om stad en land uit te beelden. Op deze tentoonstelling ligt de nadruk op het landschap. In de kleurrijke werken verwerkte De Ploeg invloeden van het Frans postimpressionisme en Vincent van Gogh.

Naast bekend werk van kunstenaars als Jan Altink, Wobbe Alkema en Johan Dijkstra zijn er werken te zien die minder bekend of zelfs nooit eerder getoond zijn. De expositie 'Het land van De Ploeg Kleurendrift' wordt van 14 april tot en met 28 oktober gehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.