Ogterop Unplugged bleek de afgelopen jaren een geslaagde formule. Logisch dus dat er een derde editie kwam in Meppel. Zaterdag stond ‘de intiemste schouwburg van Drenthe’ opnieuw helemaal in het teken van vrij lieflijke popmuziek.

‘Ik speel nu eerst een liedje en dan gaan we het hebben over wie ik ben.”

Kira Dekker uit Bad Nieuweschans is een singer-songwriter van de vlotte en opgeruimde soort. Ze babbelt makkelijk en praat zelfs tijdens het spelen op haar akoestische gitaar tegen het publiek. ,,Er is nog plek hier hoor.” De bezoekers rond de bar van Het Schellinkje luisteren aandachtig naar Dekkers Engelstalige liedjes. Met I hate me - ,,een dramatisch liedje over mezelf” – zet ze lachend de luisteraars op het verkeerde been.

Rij voor de deur

Niet iedere singer-songwriter draagt het leed van de wereld op haar of zijn schouder wil ze maar zeggen. ,,Och och, trauma’s op jonge leeftijd”, zegt een man tegen zijn kameraad. ,,Wat een gezellige songtekst.” Dekker is een van de vele talenten die werden ontdekt via het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland . Zelf reikte ze met Underneath my heart (Stuck in my head) tot de halve finale.

Judy Blank schopte het met haar zelfbenoemde ‘eerlijke pianopop met een hart’ tot de eindstrijd. Voor haar optreden in de Engelenbak is de belangstelling zo groot dat zich een rij voor de deur vormt. Het is wachten tot iemand de zaal verlaat en plaatsmaakt voor een ander. Nina Ebbenhout en Caroline Ouwendijk alias het wat zoetgevooisde Vonder & Bloom kunnen er even later op dezelfde plek wel om lachen. ,,Het is een mooi concept. Wie gaat als eerste weg?”

Als na twee nummers inderdaad een bezoeker de uitgang vindt, klinkt het droogjes: ,,Hey, doei hè.” De afhaker was beslist niet de man die bij opkomst van de Amsterdamse vrouwen kennelijk onder de indruk was van Ebbenhouts strakke leren broek en verlekkerd riep: ,,We blijven!”

Ingetogen popmuziek

Het leven kan soms zo simpel zijn. Ogterop Unplugged is ook ditmaal goed bezocht. Niet uitverkocht zoals de eerste twee edities, toen lui als Douwe Bob, Tim Knol, Maaike Ouboter, Huub van der Lubbe, Marike Jager en Beans And Fatback op bezoek kwamen. Maar met zo’n 450 mensen is het nagenoeg vol. Ze zullen vooral af zijn gekomen op de grotere namen Niels Geusebroek (die van The voice of Holland ) en Mister And Mississippi. De band uit Utrecht zet een sfeervolle set neer die uitstekend tot zijn recht komt in de prachtige theaterzaal.

Unplugged is het natuurlijk niet, hier worden wel degelijk instrumenten versterkt. Wat dat betreft is de naam wat bedrieglijk, maar dat is al zo sinds muziekzender MTV er meer dan twintig jaar geleden sier mee maakte. Het leverde toen in ieder geval een onvergetelijke sessie van Nirvana op.

In Ogterop leunt de avond op overwegend ingetogen popmuziek die een intiemere setting vereist. In de foyer mag het iets uitbundiger. Het Eindhovense Tigre Bianco flirt er met zigeunermuziek en warmbloedige flamenco. Zanger Quintijn Lohman zingt met donkere stem over ‘blood money in the candy store’. Het echte vuurwerk, met de feestelijke uitsmijter Gallowstreet, zal pas rond middernacht op het podium verschijnen.

Ogterop Unplugged is uiterst sympathiek, maar wel wat aan de lieflijke en brave kant. Iets meer schurende randjes en wat minder vertrouwen op de oogst van populaire talentenjachten zou het muzikale avontuur ten goede komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur