Lieke Marsman, nieuwe Dichter des Vaderlands, wil stem zijn van het dorre hout

De nieuwe Dichter des Vaderlands, Lieke Marsman. Foto: Merlijn Doomernik

Lieke Marsman volgt Tsead Bruinja op als Dichter des Vaderlands. Dat is donderdag bekendgemaakt. Marsman zal komende twee jaar de Nederlandse poëzie vertegenwoordigen en gedichten schrijven bij bijzondere gelegenheden.

Marsman is door een selectiecomité benoemd op basis van ‘haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid’. ,,In haar werk gaan het persoonlijke en politieke hand in hand. Marsman weet altijd haar vinger op de zere plek in de samenleving te leggen”, aldus het comité in een persbericht.

Ze is van plan die rol ook in het maatschappelijk debat te gaan spelen en wil zich daarbij mede laten inspireren door een ziekte waar ze aan lijdt. Bij Marsman is in 2018 kraakbeenkanker geconstateerd. Daarover schreef ze het poëtische pamflet De volgende scan duurt vijf minuten .

‘Alle zieke en zwakke mensen zijn nagenoeg afgeschreven’

,,Het is een tijd van ziekte, en alle zieke en zwakke mensen zijn het afgelopen jaar nagenoeg afgeschreven, als dor hout”, aldus Marsman (1990). ,,Als ik als Dichter des Vaderlands een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout.”

Als eerste daad heeft Marsman een dichtregel geschreven voor een banier die tot en met de Boekenweek in maart 2021 zal hangen aan de gevel van een Tilburgs verzekeringskantoor: ‘Oneindigheid van tijd houdt me overeind nu’. De onthulling is vrijdag.

Donderdagavond is in Tilburg tijdens een besloten bijeenkomst de inauguratie van de nieuwe Dichter des Vaderlands. In onze cultuurbijlage staat vrijdag een recensie van de nieuwe dichtbundel van Marsman, In mijn mand .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur