Lijstjestijd: culturele hoogtepunten

Het eind van het jaar nadert. Traditiegetrouw is het weer lijstjestijd. Overal verschijnen ze. Ook in Dagblad van het Noorden: culturele hoogtepunten die 2015 bijzonder maakten.

Elk jaar kent zijn culturele hoogtepunten. En die kunnen per persoon sterk verschillen. De recensenten van deze krant noemen hier wat voor hen in 2015 met kop en schouders boven de rest uitstak. Een selectie:

Literatuur

Coen Peppelenbos -

1. Onderworpen - Michel Houellebecq

Een roman waarin in 2022 een moslim de eerste Franse president wordt. Welke kant kies je als je een door de staat gesubsidieerde baan hebt bij de universiteit die nu ook andere bestuurders krijgt. Actueel en uitdagend.

2. Goethe in Dachau - Nico Rost

Rost begint zijn dagboek in Dachau als hij in de ziekenboeg van het kamp ligt. Op papiertjes houdt hij een dagboek bij tijdens het laatste oorlogsjaar. Rost laat zien dat je nog wel van Duitse literatuur kunt houden, al weerhoudt Goethe je niet van de vlektyfus. Een heruitgave die te weinig aandacht kreeg.

3. De brieven - Frans Kellendonk

Het hoogtepunt van het Kellendonk-jaar was de uitgave van zijn brieven. Een uitgave die van de in 1990 gestorven schrijver weer een mens maakte in plaats van de status van halve heilige waartoe sommigen hem willen promoveren.

 

Anita Terpstra

1. Lieve mama - Esther Verhoef

Verhoef overtreft zichzelf met deze weergaloze thriller. Verpleegkundige Helen is gelukkig met haar man en drie kinderen. Tot hun woning op een avond het doelwit wordt van een jonge inbreker en Helen gedwongen wordt haar gezin te beschermen.

2. Mooie meisjes - Karin Slaughter

De steenrijke architect Paul Scott wordt tijdens een overval vermoord. Zijn vrouw Claire krijgt geen kans om te rouwen, want Paul blijkt niet te zijn wie zij dacht. Schokkende onthullingen volgen. Fans zijn wel wat gewend van Slaughter en dat is maar goed ook, want dit is haar huiveringwekkendste boek ooit.

3. Uitgeteld - Marja West

Serveerster Esther trouwt een bankdirecteur uit een welgestelde familie. Het huwelijk begint goed, tot zijn ex de nieuwe buurvrouw blijkt te zijn. En dan begint het gedonder. Alle lof voor dit debuut

.

Illustratie Job van der Molen

Muziek

Job van Schaik

1. Dokter Toestel - De Meisjes

Je hebt van die cd's die je steeds opnieuw blijft draaien. Dokter Toestel, het tweede album van de band van schrijver Auke Hulst en zijn broer, is er zo een. Collectief doodgezwegen door de nationale muziekpers, maar gevuld met de mooiste en meest fijnzinnige softpopliedjes, die vooral over hun Groningse jeugd gaan.

2. Uut de bron - Broeder Dieleman

Een magistrale verklanking van het Zeeuwse landschap, bestaande uit één lange track, waarin af en toe volksmuziekachtige liedjes opklinken. Opnieuw bewijst Tonnie Dieleman zich als een van de meest originele fenomenen in de Nederlandse popmuziek.

3. Talks little, kills many - Anne Soldaat

Na het uiteenvallen van Daryll-Ann was het solowerk van Jelle Paulusma muzikaal een stuk interessanter dan dat van zijn collega-voorman Anne Soldaat. Tot Talks little, kills many verscheen: vrolijk, ongecompliceerd, gevarieerd, ingetogen en onweerstaanbaar.

Rudolf Nammensma

1. Jean-Philippe Rameau - 2e livre, Suite en mi, Suite en ré - Alexander Paley

Van beide klavecimbelsuites uit Rameau's Deuxième Livre bouwt pianist Alexander Paley zonder aanstellerigheid of dikdoenerij adembenemende werken, alsof ze bedoeld zijn voor piano. Rameau op zijn aandoenlijkst en breekbaarst.

2. Charles Avison - Concerti Grossi after Scarlatti - Concerto Köln

Het ensemble Concerto Köln weet absoluut hoe het deze barokmuziek van Avison moet brengen. Het geeft een frisse, dynamische, op authentieke leest geschoeide lezing, met volop contrasten: een energieke vaart staat bij deze musici tegenover een weldadige verstilling.

3. Orfeo(s), Italian & French Cantatas - Pergolesi, A. Scarlatti, Clerambault en Rameau - Sunhae Im, Akademie für Alte Musik Berlin

Ragfijn en pakkend worden de cantates over de Orfeus-mythe neergezet. Een interpretatie vol precisiewerk en meer dan dat. De Duitse troubadour Reinhard Mey wilde als Orfeus zingen, Sunhae Im doet het.

Illustratie Job van der Molen

Theater

Eric Nederkoorn

1. Angels in America door Toneelgroep Oostpool

Het stuk van Tony Kushner uit 1993 over aids, verlies en beroerde karaktertrekken beleefde al een paar schitterende Nederlandse interpretaties. Regisseur Marcus Azzini met Jacob Derwig als akelige cynicus voegde er een aan toe, in een topdecor van Theun Mosk.

2. Tempopia door het Noord Nederlands Toneel/Moeremans&Sons

Sarah Moeremans stal de show op Oerol, door met haar club een tijdelijke samenleving op te bouwen. De ‘Tempopianen' speelden twee voorstellingen, waaronder een spectaculaire, nieuwe versie van Crashtest Ibsen: Nora, en organiseerden dagelijks een maaltijd-met-lezing voor het publiek. Zes uur, geen minuut te lang.

3. La Imaginacion del Futura door La Re-Sentida

Zuid-Amerikaans temperamant in de Romeotent van festival Noorderzon. Met een voor Chili gewaagde keuze, want Salvador Allende, die in 1973 bij Pinochets staatsgreep het leven liet, wordt van volksheld afgepeld tot schlemielige marionet, bespeeld door machtswellustige ministers. Steenrijk theater.

Jacques J. d'Ancona

1. Zelden zoiets gezien - Bert Visscher

Onverbiddelijk komisch. Komt niet met quasi filosofieën of gewichtigdoenerij. Uniek in het eigen genre dat zich niet leent voor namaak. Altijd op zoek naar de knal van de verrassende inslag en de volstrekte waanzin in een combi van gek, maf en absurdistisch.

2. Alles eromheen - Niels van der Laan & Jeroen Woe

Onontkoombaar treffen ze elkaar in de discipline van de parodie, bij voorbeeld op een lugubere televisieshow. Hachelijk… Dit leidt tot sublieme vondsten die een heel ander programma veroorzaken dan wat zij in hun tv-optredens uithalen. Raffinement en vakmanschap. Razend goed doordacht.

3. Met de mantel der liefde - Richard Groenendijk

Goed in het afschieten van kneuzen, volk waar iets mee is. Groenendijk is de cabaretier van de overval. Een verhalenman, sterk in geslepen terzijdes en slim geacteerde interrupties. Tegelijkertijd heeft hij het lef sociale bewogenheid en diepgang te deponeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.