Livestream: Ode aan Appleknockers Flophouse van Cuby + Blizzards in Grolloo

Livestream Appleknockers Flophouse. Illustratie: DVHN

Café Hofsteenge is stijf uitverkocht, maar via DVHN kan iedereen er donderdagavond toch bij zijn. Op de website zenden we live de muzikale voorstelling uit waarmee in Grolloo wordt gevierd dat de lp Appleknockers Flophouse van Cuby + Blizzards 50 jaar geleden voor het eerst op de draaitafels lag.

De live-uitzending begint om 20.30 uur en brengt de ode in beeld die tal van Drentse artiesten brengen aan de lp, de band en zijn voorman Harry Muskee, van wie deze 26ste september zijn negende sterfdag is. Verslaggever Eric Nederkoorn van Dagblad van het Noorden opent de avond met een interview met Cuby-fotograaf Rudy Leukfeldt.

De muziekshow is georganiseerd door stichting Kunst & Cultuur en staat onder regie van artistiek leider Gerhardt Heusinkveld. Heusinkveld (1ste Of June samen met Lavalu, Beans & Fatback, arrangeur en bandleider bij Het Pauperparadijs en zelf Drent) laat in het project verleden en heden samensmelten, geïnspireerd door Appleknockers Flophouse. Hij doet samen met theatergezelschap Garage TDI uit Assen, het Puellae Strijkkwartet, de band Easterfield, DAF Assen (Digital Art Factory) en diverse vocalisten en musici.

Trots van Drenthe

„Zoals mijn generatie later trots was op Skik, bezorgde Cuby vijftig jaar geleden Drenthe zijn trots”, zegt Heusinkveld. „De band heeft de weg bereid voor veel wat in de provincie gebeurt.”

Hij geeft toe dat hij een haat/liefdeverhouding heeft met blues. „De akkoordenschema’s zijn niet ingewikkeld. Dat is tegelijk de uitdaging: je moet er iets méér mee doen. Zoals bijvoorbeeld John Spencer Blues Explosion doet. Maar als een gitarist tien minuten staat te soleren, denk ik: voor wie is dit leuk? Voor die gitarist ja.”

Heusinkveld werd gevraagd door Jan Stam van Kunst & Cultuur. „Hij bezorgde me ooit als 15-jarige mijn eerste optreden, in de Muzeval in Emmen, als Duo Fuck. Dat was ik in mijn eentje.”

Een halve eeuw terug in de tijd

Hij heeft genoeg elementen tot zijn beschikking om er méér van te maken dan een klassieke bluesavond. Acteurs brengen de sfeer van een halve eeuw geleden terug, een nummer krijgt een remix met beats, een ander wordt vertaald gezongen, en een strijkkwartet in plaats van elektrisch geweld is ook nogal wat anders.

De voorstelling is uitverkocht. De livestream begint om 20.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Podium TV zendt op donderdag 3 oktober om 20.00 uur een verslag van de avond uit.

menu