Nu zijn reeks Alles in de Hens stilligt, komt Marcel Hensema met een alternatief. Hij pakt zijn eerste solovoorstelling Mijn Ede weer op. Als huiskamervoorstelling.

Zo komt de van oorsprong Groningse acteurs nog eens ergens. ,,Ik dacht, ik zit ook maar thuis. Televisie-opnamen, theater, alles ligt stil - ik moet wat hè.”

Het idee om Mijn Ede naar de huiskamer te brengen komt voort uit zijn ‘bestandsactie’ bij Alles in de Hens . Bezoekers van die voorstelling konden op een formulier hun mailadres voor hem achterlaten, zodat ze bericht krijgen als er een volgende productie aan zit te komen. De acteur zou hoogstpersoonlijk voor notaris spelen en een kaart trekken. De winnaar kreeg Mijn Ede thuis gratis over de vloer, in een enigszins ingekorte versie.

Op jacht naar jeneverglaasjes

,,Nu bied ik de voorstelling voor telkens een minimaal publiek aan”, zegt Hensema terwijl hij net in de Hanos jeneverglaasjes loopt in te slaan. Die mogen niet ontbreken. ,,Vandaag, vrijdag, is al de eerste!” Waar, dat kan hij niet vertellen. ,,Dat is een verrassing voor degene die Mijn Ede als cadeau thuis krijgt.” Bij deze ene blijft het niet. ,,Ik heb er tot 21 mei al vijftien verkocht. Daarna zien we wel weer.”

Dat ‘daarna’ slaat op een mogelijke versoepeling van de strenge regels voor samenkomsten. ,,Nu mogen er maximaal twee bezoekers in huis opgeteld bij de bewoners. Als het kabinet straks wat meer ruimte biedt, wil ik de voorstelling bijvoorbeeld in tuinen spelen. Je kunt je werk wel op internet knallen, maar zonder echt contact is het toch heel wat anders dan theater.” Waarbij dat als soloperformer gemakkelijker is te leggen dan als gezelschap.

Zeshonderd euro voor het Rode Kruis

De boekingen zijn tot nu verspreid over het hele land. ,,De meeste in Groningen, dat wel, maar ook in andere delen. Eén mevrouw heeft er al zeshonderd euro mee opgehaald voor het Rode Kruis. Ze had er een loterijtje aan gekoppeld. Ze boekte Mijn Ede en heeft de voorstelling daarna verloot onder mensen die een lot bij haar kochten. Grappig initiatief.”

De solovoorstelling Mijn Ede , gespeeld onder de paraplu van het Noord Nederlands Toneel, met een tekst van Rik van den Bos en geregisseerd door Ola Mafaalani, werd een even ongekend als onverwacht succes. Dat voerde van dorpshuizen in de provincie, via de Stadsschouwburg in Groningen naar Bellevue, de Stadsschouwburg en Carré in Amsterdam. De verhalen en personages zijn gebaseerd op Hensema’s verleden in Hoogezand, waar zijn ouders een snackbar annex café dreven.

Maximaal drie op een dag

Mijn Ede legde de basis voor Hensema’s volgende soloprojecten, Mijn Tweede , Mijn Vrede en recent Alles in de Hens , de eerste die hij zelf produceerde, en die de zalen opnieuw vol trekt. ,,Sommige mensen laten zich afschrikken door de prijs die ik vraag voor de huiskamervoorstelling. ‘Goh, das duur’. Maar ja, 275 euro exclusief, bijna 300 all in, dat lijkt me toch redelijk als je ziet wat ik ervoor moet doen. Een loodgieter is heus niet goedkoper. En de reiskosten gaan we splitten als ik meer voorstellingen in dezelfde omgeving speel.” Dat zijn er maximaal drie op een dag.

Als de jeneverglaasjes binnen zijn, kruipt Hensema achter de computer. ,,Ik heb de registratie bekeken, het was al met al best lang. Om hem geschikt te maken voor thuis moet ik nog wel wat schrappen. Best spannend hoe dat uitpakt.” Voor wie meer informatie over Mijn Ede thuis wil, zie: https://marcelhensema.nl/ .

.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Aanrader van de redactie