Marcel Hensema overhandigt in Groningen het eerste Mijn Ede, Tweede en Vrede: 'Plezier terug gevonden'

Dieverdoatsie in de Machinefabiek. Marcel Hensema overhandigde exemplaar één van het boek Mijn Ede , Tweede en Vrede aan commissaris van de koning René Paas.

Vol verwachting klopte ons hart. Zou de goede Paas wel komen? ‘t Duurde even. Net toen hij een telefoontje-voor-de-zekerheid toegediend zou krijgen, kwam de commissaris van de koning de werkplaats van De Machinefabriek binnen. Daar, in het huistheater van het NNT in Groningen, wachtten uitgever Anton Scheepstra en acteur Marcel Hensema hem met een clubje genodigden gezellig consumerend op. Geen haast.

Paas kwam er het eerste exemplaar ontvangen van de gebundelde theatertrilogie Mijn Ede , Mijn Tweede en Mijn Vrede , drie monologen waarmee Hensema successen vierde, in zalen van alle denkbare maten. ,,Van café naar Carré’’, zoals NNT-technicus Joshua Lagerwerf het omschreef. Niks overdrevens aan.

Snackbar

Het gezelschap was raak gekozen. Schrijver Rik van den Bos er, die de hem door Hensema vertelde verhalen uittikte, telkens gebaseerd op ware Groningse types en gebeurtenissen. Hensema’s trotse ouders waren er, indertijd eigenaren van de snackbar in Hoogezand die het hart vormde van Mijn Ede . ,,Ik deed er de klanten na. Dat was denk ik de basis voor mijn acteercarrière.” Moeder Hensema beaamde dat. ,,We herkenden alle personages in Mijn Ede van de snackbar.”

loading

Pé Daalemmer

Cultuurwethouder Paul de Rook was er, Arie Wink, voormalig zakelijk baas van het NNT, schouwburgprogrammeur Henk Kuiper, en ook nog Ko van den Bosch en Mirjam Stolwijk, allebei ex-NNT’ers, de ene wat korter geleden dan de ander. Plus Peter de Haan, oftewel Pé Daalemmer. Die mocht niet ontbreken. Hensema begon zijn carrière ooit met een vriend het duo Haring & Marmot, Ze imiteerden de straatacts van Pé Daalemmer & Rooie Rinus.

Het idee voor het boek ontstond pas in augustus, Noorderzontijd. Marcel Hensema kwam in contact met Anton Scheepstra van de Groningse uitgeverij Passage. De laatste zag wel brood in zo’n bundel. En de lol ervan in. ,,Het is in recordtempo gerealiseerd”, vertelde hij het publiek.

Ede Staal

Hensema haalde het ontstaan van het project op, met als kiem een gesprek met Ola Mafaalani, ex-NNT-leider, op een Amsterdams terras. Zij hoopte hem binnen te halen als vast acteur, hij had wel wat anders aan zijn hoofd (tal van opdrachten). Maar na zijn ‘ja’op haar vraag of hij Ede Staal kende, en na het liedje dat hij ter plekke voor haar zong, kwam de zaak aan ‘t rollen. Onder de NNT-vlag werd in dezelfde werkplaats waar nu het boekpresentatie plaatsgreep - toen nog een studio - Mijn Ede voor het eerst voor publiek uitgeprobeerd. Hensema: ,,We zouden het tien keer doen.” Tja.

Afkomst geëerd

Hij zong en speelde nu (achter de toetsen) een microversie van Ede Staal’s Credo, Mien Bestoan , speelde de eerste scène van Mijn Ede en gaf exemplaar één aan Paas. Die roemde Hensema als een acteur van nationale reputatie, maar dan eentje die zijn Groningse afkomst nooit heeft verloochend, integendeel, juist heeft geëerd met deze drie voorstellingen. ,,Een Grote Groninger.”

Martiniplaza

Hensema speelt Mijn Vrede op 24 en 26 december nog eens in Martiniplaza. Het boek Mijn Ede, Mijn Tweede, Mijn Vrede ligt vanaf vandaag in de winkel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur