Marcel Hensema speelt alsnog zijn kerstvoorstelling Mijn Vrede in Groningen. In de Machinefabriek, volledig in eigen beheer. Zelfs de kaartverkoop doet hij zelf.

Vooralsnog staat de voorstelling twintig keer in het huistheater van het Noord Nederlands Toneel, van 20 tot en met 30 december. Dat gezelschap heeft verder niks met de reeks van doen, stelde alleen de zaal ter beschikking.

Hensema zou de voorstelling eerst in de Stadsschouwburg spelen. Maar ja, corona. Die is inmiddels gevuld met andere, aan de nieuwe tijd aangepaste producties. In de overtuiging dat Mijn Vrede voorbij zijn , startte Hensema handig met de verkoop van zijn kersteierballen (’handgeschilderd’, voor in de boom), die voor de voorstelling waren bedoeld. Dat handeltje liep lekker. ,,Ze zijn bijna op. Nu hou ik wel wat achter de hand.”

Trouwe fans gingen voor

Het is een laatste-moment beslissing geweest om alsnog te spelen. ,,Ik dacht, kom op, ik ga het doen, het is veilig in het theater en het is leuk.” Donderdagavond kregen de ontvangers van zijn nieuwsbrief, zeg maar de vaste fans (pakweg drieduizend!), de mededeling dat ze een kaartje konden kopen. En nu krijgt ook de rest de kans. ,,Het loopt al best hard. Misschien komen er nog extra voorstellingen. Drie op een dag, ach, dat moet vast ook kunnen.”

De voorstelling wordt sowieso ingekort tot een uur en tien minuten. ,,Ik heb net om tafel gezeten met schrijver Rick van de Bos en regisseur Peter de Witte. Er zaten tien minuten meezingers in, dat mag niet, dus dat was makkelijk schrappen.” Voor het overige voorspelt hij ‘wat leuks’ met Hooghoudt, Groningens producent van jenever en andere dranken, die bij gebrek aan horeca-afzet een ontsmettingsmiddel voor de zorg heeft ontwikkeld

Met 180 over de snelweg

Hensema heeft al met al het zweet op zijn Groningse voorhoofd staan. ,,Het is alsof ik geblinddoekt met 180 over de snelweg rijdt. De kaartverkoop gaat via mijn eigen webshop. Man, dan moet je een systeem voor zo’n bevestigingsmail opzetten, daar ben ik natuurlijk beroerd in. En ik ben te klein als bedrijfje om voor dat soort dingen iemand in dienst te nemen.”

In aanloop naar deze drukte heeft hij de opnamen gedaan voor De Stamhouder , een achtdelige tv-serie naar het boek van de dit jaar overleden schrijver/journalist Alexander Münninghoff, waarin onder anderen ook Gijs Scholten van Aschat, Sallie Harmsen en Matthijs van de Sande Bakhuyzen meespelen, in de regie van Diederik van Rooijen ( Pe noza ). ,,Dat wordt hartstikke goed. Een goed script, wat vaak lastig blijkt bij boekverfilmingen.” Daarvoor gaan in maart de opnames verder. Onder meer in Polen. Maar eerst: Mijn Vrede .

Tickets

Voor tickets à 25 euro en speeldata (20 t/m 30/12), zie: www.marcelhensema.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Theater