Marion Bloem linkt in Van der Leeuw-lezing in Martinikerk in Groningen de thema’s identiteit, vrijheid en herdenken aan de coronacrisis

Marion Bloem (links) exposeerde in 2019 in de galerie van Henk Dillerop in Leeuwarden. Foto: Archief/ Marcel van Kammen

De Martinikerk in Groningen is vrijdag toneel van de 38ste Van der Leeuw-lezing. Schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar Marion Bloem analyseert de thema’s identiteit, vrijheid en herdenken en linkt deze aan de huidige coronacrisis. Publiek is niet welkom, maar de lezing wordt gestreamd op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

In de 38ste Van der Leeuw-lezing brengt Marion Bloem aan de hand van haar familiegeschiedenis de bevrijding van Nederlands-Indië en de daarop volgende onafhankelijkheidsstrijd in verband met de coronacrisis en de recente protesten.

Op persoonlijke wijze laat ze zien dat de Nederlandse koloniale geschiedenis niet tot het verleden behoort. Nog altijd beïnvloeden sporen uit de koloniale periode de manier waarop we naar de wereld kijken, evenals politieke besluiten en ons collectieve (onder)bewustzijn. Maar er is volgens Bloem een manier om ons van die sporen te ontdoen.

Coreferent is Denker des Vaderlands Daan Roovers.

Marion Bloem

Marion Bloem (Arnhem, 1952) brak in 1983 door met haar debuutroman Geen gewoon Indisch meisje en de documentaire Het land van mijn ouders . Als eerste thematiseerde zij de problemen die de tweede generatie Indische Nederlanders ervoeren: de generatie die in Nederland was geboren en voor wie de Indische cultuur en het koloniale verleden van hun ouders een grote rol speelde, waarvoor in de Nederlandse cultuur echter weinig begrip was.

Marion Bloem schreef tientallen boeken, dichtbundels en scenario’s en regisseerde verschillende films. Voor haar werk werd zij meerdere malen onderscheiden, onder meer met de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre.

Stichting Van der Leeuw-lezing

De Stichting Van der Leeuw-lezing, opgericht in 1983, is een samenwerkingsverband van de provincie Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Volkskrant en de Stichting Martinikerk Groningen. De stichting stimuleert cultuur in Groningen.

De lezing begint om 16.30 uur en is via livestream te volgen op rug.nl/vdleeuw-lezing .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu