Op de valreep van 2020 komt de Groningse zangeres Marlene Bakker met een nieuwe single, Nijjoar . Een warm en liefdevol oudejaarslied waarin alvast de beste wensen voor het komende jaar klinken.

Marlene, dat is een mooie verrassing. Het is bijna drie jaar geleden dat jouw alom geprezen debuutplaat ‘Raif’ verscheen. En nu zomaar een nieuw lied. Hoe zit dat?

,,We hadden dit liedje oorspronkelij k geschreven als afsluiter van onze show in de Stadsschouwburg, eind december 2018. We hebben het toen gespeeld, daarna is het op de plank terechtgekomen. Maar dit liedje heeft me daarna steeds beziggehouden.”

Waarom?

,,Ik vind de boodschap en de opbouw ervan heel erg mooi. Het eerste couplet is gezongen voor mijn publiek, het tweede voor mijn man en het derde voor iedereen. En omdat het zo’n raar jaar is, had ik heel erg de behoefte weer iets moois te maken. Maar ook om de mensen iets moois te geven. Om zo’n jaar met een hoopvolle boodschap af te sluiten en vooruit te kijken. Want naast dat corona er is, lijken mensen ook wat verwijderd van elkaar te raken, er zijn veel tegenstellingen. In dit liedje zit de gedachte dat het heel belangrijk is weer meer samen te komen.”

Het jaar is getekend door corona, maar het woord kom je niet tegen in jouw tekst.

,,Nee, dat kunnen mensen zelf wel verzinnen. Het is juist mooi om dat open te houden. En zo is het lied ook meer tijdloos.”

Je hebt ‘Nijjoar’ samen met gitarist Bernard Gepken enigszins herschreven en opgenomen met dezelfde muzikanten die ook op ‘Raif’ te horen zijn. Mag dit een soort voorbode worden genoemd van de langverwachte opvolger?

,,We hebben nu alleen dit liedje opgenome n. Gelijktijdig ingespeeld en ingezongen, omdat ik heel graag de organische kant op wil met mijn muziek. We zijn wel bezig met het nieuwe werk, maar er is verder nog niets vastgelegd. Je kan dit liedje wel zien als een voorproefje van het volgende album. Het streven is dat komend jaar uit te kunnen brengen.”

Heb je verder, voor zover dat momenteel mogelijk is, nog plannen voor 2021?

,,We h open op 17 maart onze theatertournee in Stadskanaal af te ronden. Dan hebben we, op twee shows na, de hele tournee die vlak voor de eerste lockdown begon toch kunnen doen. En verder ga ik in januari verhuizen, de provincie in. Ik houd van de stad, maar blijf toch een plattelandsmeisje.”

Nijjoar van Marlene Bakker is te beluisteren via de streamingdiensten en te downloaden via iTunes. De door Thomas Grootoonk gemaakte video is hier te zien en te beluisteren .

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
muziek