MartiniPlaza Groningen geeft een overzicht van 30 jaar fotomanifestatie Noorderlicht

Een overzicht van dertig jaar fotomanifestatie Noorderlicht in MartiniPlaza laat niet alleen zien dat deelnemers van over de hele wereld kwamen, het is ook een opwarmertje voor de nieuwe manifestatie die 6 oktober start.

Foto van Ton Broekhuis sierde het eerste Noorderlicht affiche

Geboren uit het Gronings Foto Kollektief timmerde de USVA-fotogalerie een jaar of tien aan de weg, waarin zij een aardige naam verwierf.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van deze galerie organiseerde een groep initiatiefnemers, onder wie de latere directeur Ton Broekhuis, de eerste Noorderlicht-fotomanifestatie. Broekhuis’ foto sierde het affiche, zo valt te zien op de expositie 30 jaar Noorderlicht, nu in MartiniPlaza in Groningen.

Stadsverlangen van Harry Cock, deel van serie voor Noorderlicht 1992

De manifestatie zou een biënnale worden, bedacht het vrijwilligerscollectief van zo’n vijftien man, waar ook Eddie Marsman, Wim Melis en John Mulder deel van uitmaakten. Tussendoor was er dan meer tijd om de galerie ,,wat beter uit de verf’’ te laten komen. Melis is tegenwoordig de enige van het toenmalige gezelschap, die nog bij Noorderlicht werkzaam is. Hij stelde de expositie samen.

Het tijdperk van de digitale archieven

Melis probeerde uit elke editie een foto mee te nemen, maar dat is niet helemaal gelukt. ,,Van 1990 hebben we het affiche dat de expositie opent. Het affiche van dit jaar sluit de reeks af.’’

Van een expositie uit 1992 heeft hij één beeld weten op te duikelen. ,,Een foto van Harry Cock uit de eerste opdracht die we als Noorderlicht hebben gegeven: Stadsverlangen.’’ Maar daarna is er een gaatje tot 1997, toen het tijdperk van de digitale archieven begon.

Robert Lyons, uit de serie Another Africa (Festival Hof van Eden)

Melis koos zo’n veertig losse foto’s, de meeste uit series, die met elkaar verbonden zijn ,,door de missie van Noorderlicht: het publiek in aanraking brengen met verbeeldende, maatschappelijk relevante kunst’’, zo luidt het.

Ook in Friesland

Sinds 2000 gaat Noorderlicht elke twee jaar naar Friesland. De organisatie rekent tegenwoordig heel Noord-Nederland tot haar werkgebied, en programmeert er – naast het festival en de eigen galerie – een groot aantal activiteiten en projecten.

De expositie in MartiniPlaza – met werk van fotografen uit de hele wereld – is gratis toegankelijk. ,,Het is niet te zwaar’’, verzekert Melis. ,,Het gaat tenslotte niet om het verleden, maar om de toekomst.’’ Een opwarmertje voor Noorderlicht 2019.

Noorderlicht in Martiniplaza

Groningen – MartiniPlaza: Leonard Springerlaan 2, ma t/m vr 9-17 u, t/m 20 dec, noorderlicht.com

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.