Meer cultuurgeld van stad en provincie Groningen, toch kwaaie gezichten

Stad en provincie Groningen steken de komende vier jaar meer geld in cultuur. Maar denk niet dat de verdeling van het geld slechts gejuich oproept.

Grand Theatre

Neem het Grand Theatre (stichting Grand Futura), toch al aangeschoten wild door een voorlopig negatief rijkssubsidie-oordeel. De stadssubsidie ligt nu nog op 630.000 euro. Dat wordt vijf ton jaarlijks. ,,Ik kwam bij de doorstart van het Grand hierheen om er iets moois van te maken’’, zegt directeur Niek vom Bruch. ,,De gemeente was enthousiast bij de eerste gesprekken, met het subsidieniveau van dit jaar als uitgangspunt. Nu, met 20 procent minder, worden we een ander soort organisatie. Zonde voor een theater op zo’n prominente plek dat we in de programmering moeten snijden.’’

Ook wordt het Grand Theatre niet een van de ‘cultuurpijlers’, een van de trekkers in stad in provincie, zoals de Kunstraad wél heeft geadviseerd. Het Groninger stadsbestuur (lees wethouder Paul de Rook) vindt de organisatie daarvoor ‘te pril’. Bovendien voerden gedeputeerde Fleur Gräper en De Rook tijdens de gezamenlijke presentatie van hun cultuurnota’s voor 2017-2020 aan dat een instelling nóóit cultuurpijler kan zijn als niet de provincie ook stevig bijdraagt. Kortom, pril of niet, vergeet dat gerust voorgoed.

Geen slecht signaal

De Rook vindt dit besluit geenszins een slecht signaal naar minister Bussemaker, die onlangs met klem is verzocht het Groningse theater alsnog subsidie als productiehuis te verstrekken. ,,We laten met een structurele bijdrage van vijf ton voldoende zien welk belang we hechten aan het Grand. Als lokale overheid moeten we zorgen voor een goede huisvesting, het rijk moet bijdragen aan de programmatische invulling.’’ Daar gloort een meningsverschil met Vom Bruch, eerder lang werkzaam bij het Fonds voor Podiumkunsten en dus aardig op de hoogte van subsidiepolitiek. ,,Huisvesting en programmering horen bij elkaar. Met dat laatste gaan we drastisch minder doen dan bedoeld.’’

Het Verhaal van Groningen inclusief het erfgoed, telt zwaar voor de provincie. Gräper: ,,De aardbevingen hebben het belang ervan extra benadrukt.’’ Naast de aanwijzing van de cultuurpijlers (Groninger Museum, Club Guy & Roni/NNT, NNO, SLAG (literatuur), Het Houten Huis, Eurosonic/Noorderslag, Noorderzon), trekt de stad geld uit voor een nieuwe theaterkwartier rond de Machinefabriek, waar naast het NNT, Guy & Roni, De Noorderlingen en Het Houten Huis ook De Steeg (jeugdtheater) kan aanschuiven.

Kunstraad

Opvallend vaak wijkt het politieke oordeel af van het advies van de Kunstraad. Het GRID (grafisch museum) verliest zijn subsidie. De Rook: ,,Dat is een ander soort instelling geworden en heeft bovendien veel geld overgehouden aan de verkoop van het oude pand.’’ Het Noordpool Orkest krijgt, tot woede van orkestleider Reinout Douma, vooralsnog niets van de stad, wel van de provincie, ‘onder voorbehoud dat zeker twee andere overheden meedoen’. Douma: ,,Lekkere samenwerking! De stad wil nieuwe culturele uitingen, was het uitgangspunt. Nou, ze willen niks nieuws, alleen het oude houden. De nota stelt dat we te weinig op de stad gericht zijn. We doen in het najaar vijf dingen, waarvan vier in de stad!’’

Ook stichting Prime (nieuwe muziek) krijgt tegen het advies in niks (wel 13.500 euro van de provincie). De nota: ‘Het college vindt dat met de subsdiëring van Grand Futura voldoende wordt voorzien in de activiteiten van Prime’ (zie: Vom Bruch hierboven). Volgens De Rook is het Noordpool Orkest een van de instellingen die de ruimte krijgen zich geleidelijk, met eerst incidentele bijdragen, te bewijzen voor later een structurele plek in de nota.

Het negatief geadviseerde Swingin’ Groningen krijgt juist wel subsidie van de stad. Noorderlicht (fotografie) heeft nog goede hoop op een herziene beslissing van de minister: alsnog rijkssubsidie. Mede afhankelijk daarvan overlegt Groningen met Noorderlicht over de toekomst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.