Met Russen b(l)ack in the USSR

Op diverse rijen van de tribune spraken bezoekers onderling Russisch. Een Russische voorstelling, dat komt niet vaak voor, dus dit was hun kans. Ze kregen geen vrolijk weerzien met hun vaderland. I haven’t begun to live yet, bedacht en geregisseerd door Russin Tatjana Frolova, hakte er in. Niet alleen bij de Russen.

De hele geschiedenis sinds Lenin en zijn revolutie kwam voorbij, tot en met de huidige repressie onder Poetin, die werd afgeschilderd als de nieuwe ‘tsjekist’, vleesgeworden geheime dienst, jagend op alles wat hem voor de voeten dreigt te lopen. Er vallen minder doden, maar het geschilderde beeld was zo zwart als in de tijd van de Sovjet-Unie.

Engagement

Dit type engagement kom je in ons land niet meer tegen. De rechtstreekse boodschap, hier zou dat ouderwets lijken. Maar Russisch theater mag dat. De omstandigheden maken een voorstelling als deze noodzakelijk. En als je al durft te spreken van pamflettisme, dan wel van eentje in superieure vorm.

Er was een groot scherm voor historische beelden, plus wat kleine, een stel uitstekende acteurs en Frolova, die op het toneel live filmde. We zagen prachtige vondsten zoals matroesjka’s van groot (Lenin) via Stalin (middel) naar Breznjev (klein). Uit de laatste werd nog een mini-Gorbatsjov gepeuterd, om aan te geven dat zijn perestrojka uiteindelijk lelijk strandde.

Donker gemoed

De voorstelling zat vol gruwelijke maar prachtig gebrachte verhalen door gedeprimeerde personages. En het méést deprimerende was nog wel het symbolische en fatalistische teruggrijpen naar de 19de-eeuwse filosoof Tsjaadaev, die toen al over zijn land zei dat het een beroerd verleden had en een onverteerbaar heden, en dat de toekomst ontbrak. Met een donker gemoed verlieten we de zaal.

I’haven’t begun to live yet

Gebeurtenis: Theatervoorstelling I’haven’t begun to live yet door KnAM Theatre Concept & regie: Tatjana Frolova Gezien: 29/8 Grand Theatre Publiek: uitverkocht

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.