Michelle Samba drumt bij De Toppers

Michelle Samba, wonend in Groningen en afkomstig uit Leeuwarden, speelt straks drie avonden in de Amsteramse Arena. Drummen met De Toppers.

Op 13, 14, en 15 mei verzamelen zich tienduizend fans in de Arena. Dan is het weer tijd voor de jaarlijkse meezingfeesten van de Toppers, ofwel René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling. Die zochten een drummer in het straatje van Sheila E., de exotische slagwerkster die ooit ook met Prince in de weer was. ,,Dus het is niet zo gek dat ze bij mij uitkwamen”, zegt Michelle Samba. Grappend: ,,Er zijn veel drummers in Nederland, maar niet zoveel die er zo leuk uitzien als ik.”

Grappend, maar met een kern van waarheid. Want Michelle Samba (25) valt wel op, met haar haarwerken in opvallende kleuren. ,,Die blauwe, ja, dat is mijn favoriete haar. Waarom zou je niet een kunstwerkje van jezelf maken?” Haar moeder is Fries, haar vader komt uit Congo-Kinshasa. Ze werd geboren in de Leeuwarder wijk Bilgaard en sloeg al op jonge leeftijd aan het drummen. Door haar Afrikaanse vader zou je denken, maar nee, ,,Mijn moeder drumde ook. En had ook krullen. Ik weet eigenlijk niets over mijn vaders familie, wie weet wat voor muzikanten daar tussen zitten.”

Ze had drumles van de veel te jong overleden Arjen Oosterhout, ging naar de Academie voor Popcultuur, in Leeuwarden. ,,Ik wilde drummer worden bij Prince. Maarja. Dus nu zoek ik een nieuwe doel. Dan maar drummen bij de Toppers. Het is beide glitter and glamour." Ze heeft niet eens zo heel veel met Prince, maar ,,Hij is wel een icoon. En hij heeft veel vrouwelijke drummers gehad. Dus zo gek was dat doel niet. Vrouwen hebben het rime hier” - ze wijst naar haar onderbuik - ,,en Prince voelde dat goed aan.”

De Toppers - haar wereld is het niet, dat geeft ze eerlijk toe. Ze drumde in verschillende bands, maar daar heeft ze nu even genoeg van. Altijd gedoe. ,,Dan wordt de zanger weer verliefd op me, en dan houdt het weer op. Maar ik heb er veel aan gehad hoor. Zoveel van geleerd.” Bij een reeks schrijfsessies met studenten uit Finland, ruim een jaar geleden, sloeg ze pas aan echt het zingen, en nu heeft ze een r&b-achtig project met een Finse rapper die, omgekeerd, aan het produceren is geslagen.

F.U.N.C. heet het: Finland, Oekraïne (waar de roots van de Fin in kwestie liggen), Nederland en Congo. Ze had trouwens ooit eens eerder gezongen: toen ze meespeelde in de toneelvoorstelling Woensdag gehaktdag, van het Noord Nederlands Toneel. Maar hoe ze het straks zal hebben met optredens met F.U.N.C., dat weet ze nog niet. ,,Misschien solo, misschien met een band, misschien moet ik wel verhuizen naar Helsinki.”

Ze wil die Academie wel afmaken, maar heel groot is de noodzaak nou ook weer niet. ,,Er is geen band die me om mijn diploma zal vragen. Als je het te druk hebt om je opleiding af te maken is het goed. Er gebeuren goede dingen, het kan nog alle kanten op.” Van zingen bij Dope D.O.D. tot ,,iets met The Voice. Maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen.”

Michelle Samba noemde zich een tijdlang Michelle N’toumba, naar haar Congolese oma. Ze wil nog wel eens met haar vriend naar dat land, zoeken naar haar wortels, haar familie. ,,Het schijnt er wel gevaarlijk te zijn, maar als je dood moet gaan, ga je toch wel dood. En misschien kan ik daar wat leren over mijn haar. Ik kan er niets mee”, zegt ze, terwijl ze haar pruik, modelletje Beyoncé, rechttrekt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.