Een ingewikkelde tijd als deze schreeuwt om inventiviteit. De Groningse theatermaakster/zangeres Miranda Bolhuis heeft iets bedacht waarmee ze mensen die iets te vieren hebben, zichzelf en haar collega-artiesten blij hoopt te maken.

Jarigen, verse vaders en moeders, jubilarissen: vrolijk bezoek kunnen ze nu even vergeten. Bolhuis heeft samen met haar broer Robert een website gelanceerd voor liedjes op maat, op bestelling. Ze zingt op bestaande hitmelodieën een tekst die ze zelf schrijft op basis van input van de aanvrager.

Binnen vijf dagen op mp3

Bolhuis: ,,Je geeft aan welke karaktereigenschappen of andere bijzonderheden in de tekst moeten worden verwerkt. Binnen vijf dagen krijgt de aanvrager het lied via mp3 thuisgestuurd, zodat deze het op de plaats van bestemming kan afleveren.”

De Groningse weet waar ze aan begint. Ze heeft voor voorstellingen veel teksten geschreven op basis van bestaand hitmateriaal, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse familiemusicals in De Lawei in Drachten.

Haar broer heeft een communicatiebureau in Haarlem. Hij heeft met zijn medewerkers als een razende roeland een site ontwikkeld, https://liedkadohuis.nl/ . Daar staan voorlopig twaalf liedjes op, zoals Happy , Kleine Jongen en Proud Mary . Bolhuis vraagt 37,50 euro voor een op maat gemaakt liedje. ,,De prijs van een mooie bos bloemen.”

Ze hoopt er collega-artiesten bij te betrekken

Bolhuis heeft het plan niet gelanceerd uit louter commerciële overwegingen. ,,Ik heb dit bedacht om mensen blij te kunnen maken in een tijd dat ze thuis geen grote feestjes kunnen vieren. Natuurlijk wil ik er zelf ook blij van worden. Maar ik hoop vooral dat er zoveel aanvragen komen, dat het te groot wordt voor mij alleen en dat ik er collega-artiesten bij kan betrekken, en hun zo werk kan bieden.”

Dat zou betekenen dat zij dus ook iets kunnen verdienen, in deze moeilijke tijd. Een vetpot zal dat niet zijn, gelet op het tarief. ,,Daar blijft voor mij nu 17,50 euro netto van over. Ik moet in een uur kunnen schrijven, inzingen en mixen, anders kan het niet uit.” Wat scheelt: aan ‘geen vetpot’ zijn artiesten doorgaans wel gewend.

Hoe zit het met de rechten?

Bolhuis werkt met artiestenbanden, gekocht van karaoke-versie.nl. In de toelichting op haar site staat onder meer het verzoek om het door haar opgestuurde liedje vooral alleen privé te gebruiken. Dit in verband met rechten. Maar hoe zit het dan met haar initiatief? Moet er niks worden afgedragen, zodra ergens een tarief aanhangt? Oftewel, kan dit zomaar?

Bolhuis: ,,Ik ben dat nagegaan en het advies luidde: begin maar gewoon. Ik bel zo snel mogelijk met Buma (de muziekrechtenorganisatie, red.) om te vragen hoe dat precies zit. Als ik voor het gebruik van Land of Confusion elke keer een euro moet betalen aan Phil Collins, prima. Want als dat zo hoort, betaal ik graag. Artiesten moeten worden betaald voor hun werk.”

Liedjes die er níet op staan

De eerste bestellingen zijn inmiddels binnen. Mensen kunnen ook proberen een lied aan te vragen dat niet op de site staat. Mocht dat al lukken, dan zal de levertijd wat langer zijn. ,,En de prijs wat hoger.’’

Dit lijkt typisch zo’n idee dat is ontsproten uit de wil om iets leuks te doen in moeilijke tijden, maar straks ineens eeuwigheidswaarde blijkt te hebben. Want zoiets had net zo goed ver vóór corona kunnen worden bedacht, en kan zomaar in een behoefte voorzien, ook als het virus al lang uit de wereld is.

In de toekomst: eventueel een clipje

Bolhuis: ,,Met die gedachte, om er iets groters van te maken, is het absoluut niet begonnen. Maar het is wel waar. Een project met dan hopelijk meer liedjesschrijvers en zangers en zangeressen en muzikanten die kunnen mixen. Ik denk ook aan de mogelijkheid om er een clipje bij te maken, op basis van een fotocollage die de aanvrager meestuurt.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur