Moeizame balans in Werkman Suite

Gebeurtenis: De Werkman suite van Reinout Douma, door het Noordpool Orkest Nog te zien: donderdag 7 april, Stadsschouwburg Groningen Publiek: 130 Sterren: 3

Werkmanjaar 2015 is achter de rug, maar voor de première van een prettig stuk muziek is het nooit te laat. Reinout Douma, componist en muzikant in hetzelfde Groningen dat ook de habitat was van drukker-kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, kreeg de naar hem vernoemde suite niet af voor de kalender omgedraaid werd. Nu is de boel alsnog premièrerijp, al valt er over de balans te zeuren. Het Noordpool Orkest, formeel gevestigd in Drachten, redt zich er kranig mee.

In de huid van Werkman

En niet alleen zij. Acteur en, niet te vergeten, trompettist Hans Dagelet kroop al eerder in de huid van Werkman, voor de film Ik ga naar Tahiti. Hier, op tekst van Willem de Wolf (die putte uit verschillende bronnen, waaronder teksten van Werkman zelf) en onder de last-minute-regie van Ko van den Bosch,  trekt hij de aandacht gretig naar zich toe.

Soms wringt daar een schoen. Bij een lange ‘solo’ van Dagelet bijvoorbeeld: een hermetische tekst, die beslist gewonnen zou hebben bij een steuntje in de rug van dat orkest achter hem. Als dat wel gebeurt, wordt zijn tekst onmiddellijk ook muziek, en hoeven we ons over een eventuele betekenis niet zo druk meer te maken. Hoe virtuoos hij ook de bocht neemt van bankencrisis en ‘bankman’ naar ‘hernieuwd cosmopolitisme’ en ‘Werkman’.

Funky blaxploitation-sferen

Het is of Douma zijn materiaal wat dunnetjes heeft uitgesmeerd. We zitten nog maar net of we worden al getracteerd op een lange drumsolo, of eerder een reeks vertraagde en versnelde breaks. De slotakkoorden komen nogal uit de lucht vallen, alsof het project nog steeds niet af is. Terwijl Douma en zijn ‘crossover’-orkest, opgetrokken uit jonge Noordelijke profs, heus wel wat kunnen. Van funky blaxploitation-sferen in de overture tot verfijnde dansjes voor violen en gitaar, van stevig blaaswerk tot elastische ritmes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.