Museum Klooster Ter Apel toont de kerk als tijdmachine

Met de onthulling van een tekstpaneel is vrijdagmiddag in Museum Klooster Ter Apel de expositie De kerk als tijdmachine geopend.

De handeling werd verricht door de Groninger gedeputeerde Fleur Gräper en voorzitter Pim de Bruyne van de stichting Oude Groninger Kerken.

De expositie laat tot en met 17 februari prenten zien van de hand van kunstenaar Stefan de Keijser. Ze zijn afkomstig uit een gelijknamig door Jelle F. Post vormgegeven boek met teksten van Martin Hillenga waarin de ontwikkeling van de kerk in Noord-Nederland in de afgelopen eeuwen wordt beschreven: van gebedshuis op een wierde tot en met een multifunctioneel cultuurcentrum.

De functie van kerkgebouwen

Het boek en de tentoonstelling lopen vooruit op de viering van het vijftig-jarig bestaan van de stichting Oude Groninger Kerken volgend jaar. De kerk als tijdmachine richt zich in eerste instantie op kinderen, maar wil ook volwassenen laten nadenken over de veranderende functie van kerkgebouwen.

Bedoeling is dat alle basisscholen in Groningen beschikking krijgen over het boek en gebruik maken van een bijbehorend educatieproject. Dankzij een gift van de Kredietunie Eemsregio worden in ieder geval vijftig scholen in Noord-Groningen van boeken voorzien. Het eerste exemplaar ging naar Riemer Miedema van de CBS De Zaaier in Delfzijl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.