Kleine musea willen vaak meer dan ze kunnen. MuseumTV helpt ze met de productie van mini documentaires. Vrijdag werden er veertien gepresenteerd in Nieuw Buinen.

Conservator Friggo Visser van Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw Buinen mag graag anekdotes opdissen. Zoals over de bedenkingen in de top van het Drents Museum toen in de jaren tachtig ‘helemaal achter Borger’ een nieuw museum werd geopend. ,,Assen trok toen 40.000 bezoekers per jaar”, memoreerde Visser. ,,Leden van de staf wilden niet geloven dat nóg een museum in Drenthe kon bestaan.”

Wat er interessant is aan keramiek

Bijna veertig jaar later kost het Visser en de vrijwilligers die aan het museum zijn verbonden geen enkele moeite te laten zien wat er interessant is aan keramiek. Alleen de publieke belangstelling, die zou nog beter kunnen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar zonder professionele marketingafdeling, zonder budget, zonder structurele aandacht van provinciale en nationale media?

Toen meldde zich dit voorjaar een cameraploeg van MuseumTV bij Visser. Of zij misschien een mini-documentaire mochten maken: met een gesproken introductie door de conservator, een rondleiding langs de topstukken, interviews met vrijwilligers en als ontknoping in de film een samenvattende aanbeveling om publiek over te halen naar de Veenkoloniën te reizen.

Ellen ten Damme voor MuseumTV op bezoek bij Havezate Mensinge in Roden.

Wat kleine musea doorgaans niet kunnen betalen

Vrijdag, werd het ongeveer tien minuten durende eindresultaat aan de Glasweg in Nieuw Buinen gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een middag waar nog dertien andere mini-docu's van MuseumTV werden vertoond. Allemaal zijn ze opgenomen in Drenthe, waar onder meer het provinciebestuur en het Prins Bernhard Cultuurfonds geld op tafel hebben gelegd om dat te betalen wat kleine musea doorgaans niet kunnen betalen.

MuseumTV produceert al een aantal jaren museumfilms om deze via verschillende kanalen te verspreiden: via de eigen website, via de deelnemende musea, via KPN en zelfs via de Hema. ,,We hebben dit gedaan in de provincies Utrecht, Overijssel en Flevoland”, vertelt directeur Marieke van der Donk. ,,Straks gaan we filmen in Noord-Brabant. We zijn in gesprek met Groningen. Nederland telt 420 geregistreerde musea. Het streven is ze allemaal te filmen. Eind dit jaar hopen we er 160 te kunnen laten zien.”

Nieuwe doelgroepen aan erfgoed te verbinden

Doel van de films is musea te helpen nieuwe doelgroepen te bereiken, zegt Van der Donk. Daarin verschilt MuseumTV van ARTtube, dat zich meer richt op het publiek van kunstmusea. ,,Wij maken ook wel films van tentoonstellingen in grote musea. Dit, wat we hier nu in Drenthe hebben gedaan, is om nieuwe doelgroepen aan erfgoed te verbinden. Daarnaast hebben we een project om jongeren te bereiken.”

De gefilmde musea zijn voorgedragen door het Platform Drentse Musea, een organisatie die vorig jaar met de aanstelling van Iris Bierenbroodspot als coördinator nieuw leven werd ingeblazen. Sommige van de musea zijn geregistreerd, een ander deel werkt volledig met vrijwilligers. Vooral voor die laatste groep is de hulp van MuseumTV een uitkomst, zegt Bierenbroodspot. ,,Niet iedereen heeft kennis in huis om zich goed te presenteren. Je mag al van geluk spreken als iemand onder de vrijwilligers ervaring heeft met marketing en pr.”

Een verborgen kamertje met een poepdoos

Havezathe Mensinge in Roden was zo fortuinlijk dat iemand Ellen ten Damme kende. De zangeres en actrice speelt in een van de veertien films een gast die een bezoek brengt aan het statige huis waar ze vroeger als kind ook al kwam. We zien Ten Damme door het beeld huppelen, het servies bewonderen, vrijwilligers bevragen en een verborgen kamertje met de poepdoos van Mensinge bezoeken.

Ook Collectie Brands in Nieuw Dordrecht kreeg een cameraploeg over de vloer. ,,Dit biedt een platform dat wij nog niet hadden”, zeggen Marianne Bakker en Hilde van den Berg over het eindresultaat. ,,Met het vertonen van filmpjes gaan we met de tijd mee en kunnen we een publiek aanspreken dat we hiervoor niet konden bereiken. Het werkt ook inspirerend. Misschien dat we nu zelf filmpjes gaan maken.”

Provinciale steun voor meer documentaires

Ook cultuurgedeputeerde Cees Bijl toonde zich gisteren bevlogen. Reagerend op de anekdote van Friggo Visser over de scepsis bij de staf van het Drents Museum, zei hij: ,,Het zijn niet altijd grote instellingen die van de meeste visie getuigen. Met de opmerking ‘wat moeten we met al die musea’ sloegen ze destijds de plank flink mis. Er is enorm veel belangstelling voor erfgoed en historie. Kijk maar naar alle historische verenigingen. Het boeit mensen.”

Bijl zegde provinciale steun toe om nog meer documentaires te laten maken waarin Drentse musea zich professioneel kunnen laten zien. ,,Als musea zelf de daarvoor benodigde budgetten niet hebben, mag er terecht naar de overheid worden gekeken. De collecties verdienen het, want er zitten mooie pareltjes tussen. Trek je nooit wat aan van landelijke onderzoeken waaruit zou blijken dat we in Drenthe niets hebben. Wij doen het in op eigen kracht.”

De Drentse minidocumentaires zijn na gratis registratie te zien via http://www.museumtv.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur