Versierd met het label ‘Waargebeurd’ is er een musical in aantocht over de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York, 20 jaar geleden op 11 september. Een intrigerend onderwerp, dat in ons land een eigen versie krijgt. We leveren niet domweg een kopie af.

Bekroond met de prijs voor de beste regie, liep Come From Away twee jaar geleden in het theatercircuit Broadway in New York. Daarna was Londen aan de beurt. Op West End kreeg de voorstelling de prijs voor Beste Musical. Een koppel Canadese schrijvers, Sankoff en Hein, staat aan de basis. Ze pikten het idee op, toen ze hoorden wat de passagiers van 38 toestellen overkwam die niet in New York konden landen, omdat het luchtruim werd gesloten.

Al die vliegtuigen werden gedirigeerd richting Gander, een dorpje op het uiterste puntje van New Foundland in Canada. Ze moesten trouwens nog 21 uren in het toestel blijven zitten. Men vreesde dat er misschien ook kapers aan boord van die toestellen waren. Dus werden ze onderworpen aan stringente veiligheidsmaatregelen van hogerhand. In feite begint het verhaal als ze eindelijk uit mogen stappen.

Paniek en ontreddering

Waargebeurd? Hoezo? De aanslagen van die dag zijn een aanleiding. Niet meer dan dat. De plot zet de paniek en de ontreddering in perspectief aan de hand van wat de 7000 passagiers en bemanningsleden ondergingen. Het klinkt bijna romantisch in een harde wereld, tegen de achtergrond van de terreur, als een portret van medeleven en menslievendheid. Want de bevolking van Gander (amper 1000 inwoners) trok zich spontaan het lot aan van de crew en de passagiers. Er werd gezorgd voor maaltijden, er werd gezorgd voor een onderkomen voor de nacht en natuurlijk gebeurde er meer. Er werden contacten gelegd, er was humor, en - nuttig voor een pakkende storylijn - er was bij alle ellende en vertwijfeling een grote lach. En intussen stonden die 38 toestellen netjes geparkeerd op het platform.

Later is er een reüniegeweest, want vanzelfsprekend ontstonden er relaties, waren er persoonlijke ervaringen. Van de getuigenissen van mensen die het hebben meegemaakt hebben de beide schrijvers gebruik gemaakt om het drama er in detail uit te lichten en enkele personages centraal te stellen. Bij voorbeeld de rol van Beverly Bass. Zij was in 1986 de eerste vrouwelijke gezagvoerder bij American Airlines en op die elfde september 2001 piloot op een Boeing 777 tijdens een vlucht van Parijs naar Dallas. Willemijn Verkaik (45) speelt die rol in de productie van het jonge MediaLane, dat steeds steviger aan de weg timmert. Verkaik is een wereldnaam, met name door de musical Wicked . De rol van Elphaba heeft ze op tal van grote podia vertolkt in ons land, in Europese theaters en op Broadway.

Première

De première is op 18 november in Rotterdam, Nieuwe Luxor. Tijdens de landelijke tournee is er van 1 tot en met 12 december een reeks voorstellingen in Groningen, MartiniPlaza. Regisseur is Antoine Uitdehaag, de choreografie doet Daan Wijnands. Danny Westerweel belast zich met de vertaling. In de cast van twaalf acteurs/zangers plus een live band zitten onder anderen Rosalie de Jong en Ad Knippels. Rosalie werd hier vooral bekend via een Almhof commercial. In Duitsland behaalde ze grote successen in musicals. Knippels heeft met sterke rollen een aanzienlijke reputatie opgebouwd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur