Netflixtip van de week: Jane the Virgin

Wekelijks storten zenders en televisiekanalen een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n Netflix-juweel naar voren.

Serie: Jane the Virgin
Bedenker: Jennie Snyder Urman
Met: Gina Rodriquez, Andrea Navedo, Yael Grobglas, Justin Baldoni, Ivonne Coll, Brett Dier
Speelduur: 42 min.; 4 seizoenen
Te zien op: Netflix

Op het eerste gezicht lijkt (en klinkt) Jane the Virgin – een serie geïnspireerd door het Zuid-Amerikaanse genre telenovela’s – een zoveelste romantische komedie. Maar schijn bedriegt. Hoewel het alles heeft wat je van een typische soap/telenovela kan verwachten (zwanger worden zonder seks, een schurk met levensechte maskers, moord, geheugenverlies), wordt het verhaal net even naar een hoger niveau getild.

Kijk alleen al naar de diversiteit van de cast. Het verhaal draait om een familie van drie latina’s, nog altijd uniek in Hollywood. Of kijk naar de manier waarop de serie omgaat met actuele kwesties (deportaties, de verkiezing van Donald Trump, religie en hoe de verschillende generaties daarmee omgaan en vrouwelijke seksualiteit en emancipatie). En dat alles verpakt in luchtig (soms erg overdreven) drama dat je uitnodigt om mee te lachen én te huilen.


menu