Netflixtip van de week: Heartstrings

Heartstrings

Wekelijks storten zenders en televisiekanalen een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n juweel naar voren.

Serie: Dolly Parton’s Heartstrings

Met: Dolly Parton, Julianne Hough, Kimberly Williams-Paisley

Te zien op: Netflix

Speelduur: circa 60 tot 80 min. (8 afl.)

Elke goede song vertelt een verhaal. De liedjes van Dolly Parton zijn verfilmd voor de Netflix-serie Heartstrings . Parton (73) baseert haar countryliedjes op eigen ervaringen, wat misschien de belangrijkste verklaring is voor het authentieke karakter van haar werk.

Neem haar klassieker Jolene , een verrassende kijk op de angst van een eega die vreest dat haar echtgenoot er met een ander vandoor gaat. Opvallend is dat de vrouw zich in het liedje rechtstreeks richt tot de mogelijke minnares van haar man en haar smeekt om haar huwelijk niet te ruïneren. Hoeveel drama wil je hebben?

Jolene is het vlaggenschip van de serie. Bindende factor is Parton zelf. Zij introduceert met dat sappige zuidelijke Amerikaanse accent van haar elke aflevering en legt de oorsprong van het liedje uit. Deze ouvertures zijn allemaal gefilmd in haar eigen pretpark Dollywood, waarbij ze is omringd door haar enorme collectie jurken. Andere Parton-klassiekers in deze reeks zijn Cracker Jack , These old bones , Sugar Hill en If I had wings .

Een hoogvlieger is Heartstrings zeker niet. Niet alle afleveringen bevatten genoeg drama om te boeien. De bindende factor vormen vooral familieverhalen over gezinnen die uiteen dreigen te vallen. Aan de andere kant deinst Parton niet terug voor gewaagde thema’s, zoals in de aflevering Down from Dover , waarin het verhaal wordt verteld over de verboden liefde tussen een zwarte soldaat en een blanke domineesdochter.

Met het enorme repertoire van Parton is het niet ondenkbaar dat Heartstrings een vervolg krijgt.

menu