Netflixtip van de week: Orphan Black

. Foto Archief

Wekelijks storten zenders en televisiekanalen een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n Netflix-juweel naar voren.

Serie: Orphan Black
Bedenkers: Graeme Manson and John Fawcett
Met: Tatiana Maslany, Jordan Gavaris, Maria Doyle Kennedy
Speelduur: circa 40 min. per aflevering (5 seizoenen)
Te zien op: Netflix

Per toeval ziet Sarah Manning hoe een vrouw die exact op haar lijkt zelfmoord pleegt. Sarah neemt de identiteit van de vrouw over en komt al snel terecht in een wereld vol mysteries, complotten en kwaadaardige organisaties. Het blijkt dat er wereldwijd een heleboel klonen rondlopen, van wie Sarah er één is. Het verhaal, vol plotwendingen en spanning is al fantastisch maar het acteerwerk en de manier waarop de verschillende karakters worden neergezet (met haar en make-up en kleding) maakt deze serie echt de moeite waard.

Bij het kijken van Orphan Black vergeet je soms dat de meest belangrijke rollen worden vertolkt door één en dezelfde persoon: Tatiana Maslany. Ook al verkleedt de ene kloon zich als een andere, dan nog is het voor de kijker volledig duidelijk wie hij of zij voor zich ziet. Het zit in de details, een manier van bewegen, praten of een specifieke manier van doen. Tatiana Maslany laat met haar uitstekende acteerwerk binnen één serie meer dan tien compleet verschillende karakters tot leven komen en draagt daarmee in haar eentje bijna de hele serie.

menu