Netflixtip van de week: Uncut gems

Uncut gems

Zenders en televisiekanalen storten een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n juweel naar boven.

Film: Uncut gems

Regie: Benny en Josh Safdie

Met: Adam Sandler, KevinGarnett, Julia Fox

Te zien: Netflix

De meesterlijke film Uncut gems , een portret van een New Yorkse juwelenhandelaar en gokverslaafde die meent dat het einde van zijn problemen voor het grijpen ligt en zich steeds dieper in de nesten werkt, geeft een heel nieuwe inhoud aan het begrip stress . Na een mysterieus begin in een Ethiopische mijn waar een kostelijke ruwe opaal wordt gevonden gaat het in de hoogste versnelling los in New York, en dat blijft de film volhouden.

Het is een carrousel van kleuren, gebeurtenissen en streetwise personages rond Howard Ratner, de hoofdpersoon, weergaloos gespeeld door Adam Sandler. Nooit gedacht dat we die flauwe komiek ooit weergaloos zouden noemen, maar dat is hij hier, als rappe ritselaar van joodse komaf die overal kansen ziet. Het verhaal van de scharrelaar in problemen is niet nieuw, maar wie maalt daarom als het zo wordt gedaan. Ook, overigens door de elektronische muziek (denk Vangelis + Moroder + Haydn) van Daniel Lopatin, die alles nog opzwepender maakt. Niet kijken terwijl je koffie of Red Bull drinkt: je zou kunnen ontploffen. Dit is een van de beste films van het jaar.

menu