Nhung Dam en Karin Sitalsing schreven Beste Groninger Boeken

De beste Groninger boeken van de afgelopen periode zijn geschreven door Nhung Dam en Karin Sitalsing. Dat is zondag bekendgemaakt in de bibliotheek van het Groninger Forum in Groningen.

Dam (Groningen, 1984) kreeg de prijs in de categorie fictie voor haar debuutroman Duizend vaders, geschreven vanuit het perspectief van een 11-jarig ontheemd kind, dochter van Vietnamese vluchtelingen. ,,De ontwapenende verwondering in een bij vlagen surrealistische werkelijkheid maakt dat de lezer nadenkt over het spanningsveld tussen buiten en thuis, tussen achtergrond en omgeving”, aldus de jury onder voorzitterschap van Wilma Mansveld.

De prijs in de categorie non-fictie ging naar Boeroes, waarin Sitalsing (Veghel, 1976) schrijft over het lot van arme boerengezinnen die halverwege de negentiende eeuw van Nederland naar Suriname trokken in de hoop op een beter leven. ,,Door de afwisseling van grotere verhaallijnen met persoonlijke elementen ontstaat een teder beeld van migranten en hun relatie met het nieuwe moederland, ook in de beleving van de tweede en derde generatie”, aldus de jury.

Karin Sitalsing. Foto: Archief Corné Sparidaens

De winnende boeken zijn gekozen uit een productie van 75 titels, dit keer over een langere periode dan een jaar omdat van de prijsuitreiking een zelfstandig evenement is gemaakt. ,,De jury is onder de indruk van de diversiteit en kwaliteit van het Groninger boekenlandschap waarin goed en verzorgd uitgeven gelukkig nog steeds bestaat”.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.