Nieuw geluid in Groningse poptempel Vera

Het geluid in de Groningse club Vera zal nooit weer hetzelfde zijn. Na jaren trouwe dienst is afscheid genomen van de speakers. Met de nieuwe, moderne geluidsinstallatie (PA) moet het geluid voortaan fris en tot in details hoorbaar zijn.

Zo op het eerste gezicht is er na de zomerstop nauwelijks iets veranderd in Vera, de poptempel van Groningen. Ja, goed, de herentoiletten werden aangepakt en de hagelwitte uninoirs ogen netjes. Wie verder kijkt en de zaal betreedt, ziet dat de vijf boxen die aan weerskanten van het podium staan opgesteld er toch net iets anders uitzien als voor de zomer. Het moest er een keer van komen. Want hoewel sommige geluidsfanatici maar moeilijk afstand konden nemen van de oude speakers, was het systeem na een jaar of dertig achterhaald.

Edwin Heath mixte in 1981 zijn eerste band in Vera. Later trok hij als geluidsman met Nirvana, The Gun Club en Dead Moon door Europa. Sinds 1999 is hij hoofd techniek. Hij is erg blij met de nieuwe aanwinst van het Amerikaanse merk Clair Brothers. ,,Hoeveel het heeft gekost? Laten we maar zeggen dat het gaat om een flink bedrag voor een club als Vera.” De installatie werd vorige week dinsdag in gebruikgenomen tijdens het concert van de Amerikaanse band Prong. ,,Dat was meteen een hele mooie vuurdoop voor een vrijwel volle zaal. Op volume, met een capabele man achter de knoppen.” Nu maandag ook tweevoudig pollwinnaar Protomartyr langs is geweest, is de kop van het concertseizoen er echt goed af. En tevredenheid heerst. ,,Het is nu verder een kwestie van finetuning, we kunnen nog spelen met de stand van de boxen en de processoren erachter. En ik kijk nu al uit naar de eerste singer-songwriter die hier komt spelen, zang klinkt nu verschikkelijk mooi. Ook zo’n Afrikaanse band als Tamikrest zal hier nu fantastisch klinken. Het systeem is kortom veelzijdiger.”

De grote winst ten opzichte van de oude geluidsinstallatie - ook wel PA genoemd - is volgens Heath dat het geluid doorzichtiger, beter gedefinieerd en strakker in het laag zal zijn. ,,Met de nieuwe installatie kunnen we veel beter controleren hoe het geluid op verschillende plekken in de zaal klinkt. Achteraan moet het hetzelfde kunnen klinken, weliswaar wat zachter.” Pure winst, want vooral tijdens drukbezochte concerten was het achterin lastig het concert te volgen en domineerde een wollig en bassig geluid.

Wat Heath betreft was het nu ook echt tijd om de nieuwe PA aan te schaffen. Steeds meer jonge geluidsmensen hadden moeite met de voorganger die toch wel wat old skool was. Komt nog eens bij dat het muzikale aanbod en ook de programmering van Peter Weening een grotere diversiteit laat zien dan twintig jaar geleden. Heath kan het niet nalaten te benadrukken dat alles natuurlijk wel gewoon begint bij het geluid van de muzikanten op het podium. Als dat niet klopt, dan kan je nog zo’n goede PA hebben, maar wordt het niets. ,,Maar ik verwacht dat we nu uitstekend kunnen laten horen wat op het podium gebeurt.”

Voor wie met weemoed terugdenkt aan de oude boxen met de gedachte dat Nirvana (1989) en Pearl Jam (1992) daar nog gebruik van zouden hebben gemaakt, is er een geruststelling. Van die installatie was in feite al vrijwel niets meer over doordat in de loop der jaren al onderdelen waren vervangen. De oude PA staat voorlopig opgesteld in de garage van Vera en begroet zo de bands die daar via de Peperstraat binnenkomen. Over een definitieve bestemming wordt nog nagedacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.