Nieuwe Vera-directeur begint op podium

Met bezwete en ontblote bovenlijven de nieuwe VERA-voorman Olaf Veenstra en André Dodde donderdagavond in de buurt van hun kleedkamer. Daar, achter het podium, puffen de veertigers uit respectievelijk Appingedam en Delfzijl even uit. Samen met drummer Koos Borg – geboren in Farmsum – hebben de mannen net met hun rock-’n-rollband Green Hornet de avond geopend.

,,Hij speelt in ieder geval beter gitaar dan de vorige”, dolt een Vera-medewerker. Hij doelt op de Fries Robert Bangma die is vertrokken naar de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Over hoe Veenstra invulling gaat geven aan zijn functie wil hij voorlopig nog niets zeggen. Maar bijzonder is het wel dat de Groninger die in Vera in de jaren negentig geïnspireerd raakte door mannen als Jon Spencer met zijn Blues Explosion er nu de scepter zwaait.

Rock-'n-roll

,,Of die rock-’n-roll nog wel te combineren is met mijn nieuwe baan? Dat gaan we zien, daar ga ik mijn eigen manier in vinden.” Leuk gebaar natuurlijk van Peter Weening, al 36 jaar programmeur van Vera, om Green Hornet het voorprogramma te laten verzorgen van Mike Krol. De Amerikaan won vorig jaar de poll die traditiegetrouw onder bezoekers wordt gehouden. Toen Krol in de herfst een nachtconcert gaf, werd het een dolle boel.

Het resultaat daarvan is dat zijn naam nu als eerbetoon fier op de muur prijkt. En Krol is daar oprecht trots op, zo blijkt tijdens zijn dankwoordje waarin hij Vera de beste club van de wereld noemt. ,,Spelen!”, wordt er vanuit de zaal geschreeuwd. Krol verstaat het niet. ,,Slayer?” De politiepakken waarmee de punkrockers vorige keer voor de dag kwamen, zijn ingeruild voor gestreepte gevangenistenues.

Te hoge verwachtingen

Al snel is duidelijk dat de pollwinnaar de hooggespannen verwachtingen, ondanks enthousiasme en goede bedoelingen, niet waar kan maken. Kennelijk viel alles een jaartje geleden op zijn plaats, ditmaal is het drie kwartier hard werken op de eerste dag van de Europese tournee. Kwestie van gebrek aan memorabele songs van een verder sympathieke en vermakelijke punkrockband. In de kelderbar viert het lokale The Black Cult vervolgens dat de vierde Vera/Live-single is verschenen.

Gebeurtenis: concerten Green Hornet en Mike Krol
Gehoord: 1/9 Vera, Groningen
Publiek: 160

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.