Nieuwe jazzserie in Valthermond

North East Jazz. Zo heet de nieuwe concertserie die 12 november van start gaat in Concertboerderij Onder de Linden in Valthermond.

De titel is een knipoog naar het grootste jazzfestival van Nederland, North See Jazz, maar verraadt ook de ambities van de initiatiefnemers. ,,Net als in de klassieke-muziekserie hier willen we ook in de jazz het beste bieden”, zegt Marion van den Akker.

Hermine Deurloo

In de boerderij die de mezzosopraan in 2002 met haar overleden echtgenoot Rian de Waal betrok, is al 14 jaar maandelijks klassieke kamermuziek van topniveau te horen. Ook dit seizoen staan er grote namen in de concertserie Klassiek in ‘t Veen; zoals het Matangi Kwartet en Maarten Koningsberger (zondagmiddag 25 september in een Schumann-programma), het Storioni Trio en pianisten als Reinbert de Leeuw en Hannes Minnaar.

North East Jazz trapt af met een muzikaal eerbetoon aan Toots Thielemans, de legendarische mondharmonicaspeler die onlangs overleed. Een van de beste mondharmonicaspeelsters van Nederland, Hermine Deurloo, komt 12 november naar Drenthe, samen met pianist Mike Boddé en bassist Sven Schuster. De programmering van de serie wordt gedaan door Henk Schepers van Live in Europe.

Hoge tafels

,,Hij komt oorspronkelijk uit Drenthe en was hier een keer bij een concert”, vertelt Van den Akker. ,,Hij was onder de indruk van de ruimte en vroeg: Is het niet leuk om ook wat met lichte muziek te doen?” Schepers bood meteen zijn hulp aan, vertelt Van den Akker. ,,Hij doet de programmering en ik doe de zaal en de catering.” De jazzserie wordt anders van opzet dan de klassieke. ,,Het worden staconcerten, met hoge tafels, waarbij je rustig wat te drinken kunt halen aan de bar.”

Schepers was jarenlang manager van het Metropole Orkest en is nu actief als concertorganisator. ,,Hij kent veel mensen in de wereld van de lichte muziek”, zegt Van den Akker. ,,Voor zijn Live in Europe-serie organiseert hij concerten in Amsterdam en Rotterdam met grote, internationale namen. Die kan hij nu ook een heel bijzondere locatie aanbieden.”

Eerbetoon

Voorlopig staat alleen het eerbetoon aan Toots Thielemans op de agenda. ,,We willen graag, net als met de klassieke concerten, maandelijks iets gaan doen”, zegt Van den Akker. ,,Eerst maar eens kijken of dit aanslaat.” Toegangskaartjes voor het concert kosten in de voorverkoop 12,50 en aan de deur 15 euro.

Via deze website kunnen nu al kaarten worden besteld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.