Nieuwsgierig naar de Iran-expositie in het Drents Museum? Hier alvast een voorproefje

Zaterdag opent in het Drents Museum de expositie Iran - Bakermat van de beschaving . De pers mocht donderdag al even rondkijken in de tentoonstellingsruimte, die de sfeer ademt van een bazaar.

,,Wij doen niet aan politiek. Wij doen aan kunst en cultuur”, zei Harry Tupan, directeur van het Drents Museum in zijn welkomstwoord. Over kernwapendeals, ayatollahs en protesten tegen hoofddoekjes kom je in het museum aan de Brink in Assen niks tegen. Niet zo raar, want de expositie omvat weliswaar zo’n beetje de hele geschiedenis van Iran, maar stopt rond het jaar 1700.

Ontstaan van landbouw

Iran is veel meer dan het beeld dat de meeste mensen in het Westen ervan hebben, benadrukte conservator Vincent van Vilsteren. ,,De term ’bakermat van de beschaving’, daar sta ik echt achter”, zei de samensteller van de expositie. De landbouw, zoals wij die kennen, is in Iran en omstreken ontstaan. En de culturen die daarna in Iran ontstonden, kunnen zich meten met de meest imposante uit de menselijke geschiedenis.

,,Het Perzische rijk van Darius de Grote was groter dan het Romijnse rijk ooit geweest is”, zei Van Vilsteren. En dat was slechts een voorbeeld. Van die enorme culturele erfenis zijn vanaf zondag 196 objecten in het Drents Museum te zien. ,,En 96 daarvan zijn nooit in het buitenland geweest”, vertelde Jebrael Nokandeh , directeur van het Nationaal Museum in Teheran, dat de objecten in bruikleen geeft.

Tegententoonstelling in Teheran

Nokandeh sprak de wens uit om de samenwerking met het Drents Museum nog een keer over te doen, maar dan in Teheran. ,,Ik zou graag Nederland willen tonen aan het Iraanse volk. En dan geen bloemen, maar de bloemen van de kunst en cultuur.” Het Drents Museum liet meteen weten wel wat te zien in zo’n tegententoonstelling. De komende dagen zal er verder over worden gesproken.

Iran - Bakermat van de beschaving wordt zaterdag geopend. Vanaf zondag tot en met 18 november kan het publiek terecht in het Drents Museum. Zaterdag besteedt Dagblad van het Noorden in de weekendbijlage uitgebreid aandacht aan Iran.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Video