Drum-'n-basstrio Noisia uit Groningen stopt ermee

Noisia houdt eind 2020 op te bestaan. Foto: Michel van Rossum

Het Groningse drum-’n-basstrio Noisia stopt ermee. De drie leden, Nik Roos, Martijn van Sonderen en Thijs de Vlieger, gaan afzonderlijk verder met hun muzikale loopbaan in de elektronische muziek.

Verschillen in muzikale opvattingen liggen ten grondslag aan het besluit. ,,Bijna 20 jaar lang wilden we alle drie zo’n beetje hetzelfde”, stellen de drie muziekmakers in een verklaring. ,,Maar we hebben ons ontwikkeld en realiseren ons dat we tegenwoordig verschillende dingen willen.”

Daarom wordt ‘het hoofdstuk Noisia gesloten en een nieuw hoofdstuk gestart’. ,,Noisia ging altijd over zo min mogelijk compromissen sluiten. Als Noisia zelf een compromis wordt, is het tijd om verder te gaan”, stellen de drie. En: ,,Een goede kunstenaar moet weten wanneer een kunstwerk klaar is.”

Begrip in de dancemuziek

Noisia begon in het jaar 2000 als een project van drie vrienden, die elkaar kenden van de middelbare school. Vanuit Groningen groeide het trio uit tot een begrip in de dancemuziek. Ze traden overal ter wereld op en veel grote artiesten zochten de samenwerking met Noisia. Onder hen: Robbie Williams, KRS One, Moby, The Prodigy, Korn, The Freestylers, Katy Perry, Deadmau5 en Skrillex.

Roos, Van Sonderen en De Vlieger blijven wel werkzaam in hetzelfde pand in Groningen, waar ze elk hun eigen studio hebben. ,,We blijven elkaar elke dag zien en we blijven vrienden”, stellen ze in hun verklaring. ,,En we zullen ook samen muziek blijven maken, op een of andere manier.”

In 2020 een afscheidstournee

Het officiële einde van Noisia is voorzien voor eind 2020. Volgend jaar komt er een internationale afscheidstournee en brengen ze nog wat laatste nieuwe muziek uit onder de naam Noisia. ,,We gaan nog een jaar door met Noisia Radio en maken de muziek waar we samen aan werkten af.”

Roos, Van Sonderen en De Vlieger deden de laatste jaren al steeds vaker afzonderlijk van elkaar projecten. Zo startte Van Sonderen met Zonderling en maakte De Vlieger muziek voor het NNO en een internationale dansvoorstelling. Nik Roos start binnenkort een nieuw houseproject. Roos en Van Sonderen blijven samenwerken met de Groningse rapper Kraantje Pappie.

menu