Noodkreet van theaters en bioscopen: overheid, maak alsjeblieft haast met vaccineren

Voor nog langere tijd lege zalen: het schrikbeeld van bioscopen en theaters. Foto: Shutterstock

 De theaters gaan er, zeker na de recente uitlatingen van premier Mark Rutte, vanuit dat het winterseizoen als verloren kan worden beschouwd.

Dat stelt een woordvoerder van de VSCD, de koepel van Nederlandse theaters en schouwburgen. Rutte stelde dinsdag dat de kans op een versoepeling van de lockdown na 19 januari nihil is. De theaters roepen de overheid op zo snel mogelijk te vaccineren.

”We blijven altijd hoopvol en inventief”, stelt de zegsvrouw. ”Maar tegelijkertijd kennen we na tien maanden corona als theaters onze plek. De cultuursector komt achter aan in de rij; we snappen natuurlijk dat bijvoorbeeld scholen voorgaan. Maar deze situatie zorgt er wel voor dat het voor veel theaters heel spannend blijft hoe het komende seizoen eruit gaat zien en wat de verliezen zullen zijn.”

De theaters rekenen erop dat de overheid met nieuwe steunmaatregelen komt om de sector te steunen, als de huidige financieringstermijn afloopt. Daarnaast pleit de cultuursector er met klem voor zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren. ”Alleen dan ontstaat er een situatie waarin wij als theaters weer rendabel kunnen gaan ondernemen en naar de toekomst kunnen gaan kijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus