Wat houdt fotografen bezig tijdens de lockdown? Galerie Lichtzone in Groningen vroeg het amateurs en professionele fotografen. De expositie zou 2 februari openen. Nu zijn de foto’s op zijn vroegst begin maart te zien, hoopt initiatiefnemer en fotograaf Sonja de Ridder.

Wat is er (niet) te zien?

,,Ik zag op de socials een heleboel fotografen langskomen die bezig waren met de vraag: hoe kom ik deze tijd nu door? Dat bracht me op het idee van een expositie met lockdownfoto’s. Dat idee werd met enthousiasme ontvangen, mensen waren echt blij verrast: ik kreeg veel reacties dat het fijn was om zo toch nog een positieve draai te kunnen geven aan de situatie. ”

Je had genoeg materiaal voor minstens twee exposities?

,,Klopt, dat was het eerste idee: in februari deel een en in maart deel twee. We wilden eigenlijk deze week openen, maar daar zette de laatste persconferentie een streep door. Nu voegen we ze samen. Er doet een breed scala aan fotografen aan mee, 21 in totaal, van amateurs tot professionele fotografen. We moeten de ruimte wat slimmer inrichten, maar dan kunnen we nog steeds alles laten zien. We hadden ook tot het najaar kunnen wachten, maar we willen toch op de actualiteit zitten. Ik ben een optimist, dan hebben we vast het ergste gehad.”

loading

Kun je een r ode draad in de foto’s ontwaren?

,,Eigenlijk zie je twee thema’s terugkomen, wat ik maar noem de leegte en het eigen wereldje. De leegte zie je vooral terug bij de straat- en de landschapsfotografie. In de studio zie je terugkomen hoe klein de wereld is geworden. Wat me opvalt is dat heel veel fotografen zijn gaan experimenteren met hun camera, er zit in veel foto’s een soort speelsheid. Dat heeft corona dan toch gebracht. Een van mijn favorieten is een foto van Han Santing, ik vind zijn grafische benadering heel mooi. Maar eigenlijk heeft al het werk een mooie unieke benadering.”

Jullie hebben niet gedacht aan een online expositie?

,,We kunnen natuurlijk de foto’s best op onze website zetten, en er een bladerboek van maken, maar daar ben ik niet zo kapot van. Een foto moet je in de ruimte ervaren: het formaat, de dynamiek van een expositie, hoe je als bezoeker op een foto af komt lopen, dat maakt toch hoe je een beeld beleeft. Maar als de lockdown nóg langer duurt, moeten we misschien toch online iets doen.”

Na de lockdown is de foto-expositie ‘What did you do during the lockdown’ te zien t/m 28 maart in Galerie Lichtzone in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
exposities