Noorden overweegt acties na negatief cultuuradvies

Het donderdag uitgebrachte advies van de Raad voor Cultuur valt niet goed in Noord-Nederland. ,,Dit slaat flinke gaten in onze culturele infrastructuur”, laat wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen in een eerste reactie weten.

,,Wij zijn uiteraard blij met de positieve adviezen over NNO, NNT en Het Houten Huis. Tegelijkertijd zijn we erg teleurgesteld over de adviezen over Grand Futura (de voorzetting van het Grand Theatre, red.) en fotomanifestatie Noorderlicht. Wij hebben in deze regio de handen ineengeslagen om onze culturele infrastructuur gezamenlijk te versterken. Als Noorderlicht en Grand Futura wegvallen, kunnen wij ons programma niet waarmaken. Dat is slecht voor de regio, maar ook slecht voor Nederland.”

De Raad voor Cultuur verstrekte donderdag aan minister Bussemaker het advies om twee van de acht meest prominente cultuurinstellingen in het Noorden geen rijkssubsidie te verlenen. De Rook zegt zich op acties te beraden: ,,We leggen ons hier niet zomaar bij neer." Volgende week reist een delegatie naar Den Haag om bij Tweede Kamerleden te lobbyen voor de cultuursector in Noord-Nederland.

Bekijk hier het advies van de Raad voor Cultuur voor de verschillende culturele instellingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.