Noorderzon: Fransen laten zien hoe je schaduwtheater maakt. Ga!

Les Ombres Portées maakt iets unieks en biedt achteraf een kijkje in de keuken.

Na wisselende dagen is in één klap de zomer over Noorderzon gevallen. Het liep gisteren al vroeg lekker vol in het Noorderplantsoen. Hoe wordt dat met die hitte bij de containervoorstellingen? Hou rekening met haarbroei.

Les Somnabules

Vandaag staat voor de tweede en direct laatste dag Les Somnabules (de slaapwandelaars) van het Parijse gezelschap Les Ombres Portées op de agenda. Twee keer, dat wel. Om te beginnen: maak absoluut gebruik van het aanbod van de groep om na afloop achter de schermen te kijken. Dan zie je pas goed hoe ingenieus deze voorstelling is gemaakt. Op de speelvloer is een meer dan menshoge maquette van een stad gebouwd, met achter de ramen ééndimensionale bewoners, die dwars in beweging kunnen worden gezet en via ingenieuze lichtprojecties geschaduwd in beeld komen, daags, ’s nachts, thuis, aan het werk. Het buitenleven zien we net zo.

De gezellig ogende stad, waarin de straatveger met een bezem zijn ronde doet en waarin wordt gefeest, wordt onder protest grotendeels afgebroken, om plaats te maken voor hypermoderne blokkendozen. De wolkenkrabbers op de achtergrond, direct vanaf de achterzijde op een groot scherm geprojecteerd, waarschuwden al voor deze toekomst. We zien typistes eenvormig werk verrichten, een fitnesscentrum in actie, een supermarkt en een metro, in een qua sfeer doodgeslagen stad. Intussen dromen de bewoners van vroegere, mooiere tijden, waarin zelfs de jungle terugkeert.

Sprookjesachtig mooi

Het zijn niet alleen sprookjesachtig mooie beelden, in die diverse dimensies, ook begeleiden twee muzikanten op bas, trompet, sax, klarinet en percussie het hele verhaal, Ze bedienen daarnaast hoorspelattributen die alle stedelijke geluiden en wisselende stemmingen verklanken. Schitterende vondsten waaraan anderhalf jaar lang is gebouwd. Vraag de artiesten zelf hoe, vanmiddag om 13.30 en 17.30 uur in de Studio aan de Akkerstraat (leeftijd 7+).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.