Noorderzon: Traag Japans stuk mist duiding

Met een zeldzaam mooi en imposant ronddraaiend decor met oog voor details ben je er nog niet. Dat bewijst de voorstelling Avidya – The Dark Inn van het Japanse gezelschap Niwa Gekidan Penino. Wie spektakel verwacht, komt bedrogen uit.

Donker sprookje

Het stuk wordt een donker sprookje genoemd, maar magie blijft ver weg. Hoewel, de kalme vaart waarin de 128 minuten voortkruipen plus het vrij onderkoelde spel hebben wel een zeker effect. De sterk visueel ingestelde regisseur Kuro Tanino neemt de tijd in zijn poging om te duiden wat we met elkaar door ’vooruitgang’ allemaal verliezen. Daarvoor situeert hij Avidya in een afgelegen bergdorpje dat aan de vooravond staat van ingrijpende veranderingen.

Twee poppenspelers – vader en zoon – strijken neer in de plaatselijke herberg in de verwachting er te mogen optreden. De vader is een klein mens en intrigeert de andere gasten. Waarom Tanino een klein mens de aandacht laat opeisen – want of je nu wilt of niet, de coole speler intrigeert – blijft onduidelijk. Zoals het ook niet helder wordt waarom de dorpelingen – van een slechtziende tot twee geisha’s – zo met zichzelf worden geconfronteerd door de ontmoeting met het mannetje. Het zou iets met zelfbedrog te maken moeten hebben, avidya volgens het boeddhisme. De religie stelt dat het een van de twaalf oorzaken is van het menselijk lijden.

Verborgen

Als in deze voorstelling inderdaad met die diepere laag wordt gespeeld, zit die zo goed verborgen dat het een dag later kennelijk nog moet bezinken. Dat de heilzame warmwaterbron in het dorp uitnodigt tot ontkleden is niet vreemd. Maar Tanino ziet via het tonen van naakte lijven zijn kans schoon westerlingen te laten zien dat we niet veel verschillen van Aziaten. Warempel. Wie aandachtig toekijkt en de Nederlandse vertaling mee leest, zal toch niet meer ontdekken dan hoe een stel mensen een avond, nacht en ochtend lang enigszins ongemakkelijk tot elkaar is veroordeeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.