Noorderzon groeit met zo’n 13.500 bezoekers per dag nog steeds

Een aangenaam slotweekeinde zette een punt achter de 28ste editie van Noorderzon. Volgens de organisatie kwamen in elf dagen 150.000 bezoekers op het Groningse festival af.

Nu blijft zo’n bezoekersaantal altijd een slag in de lucht; vorig jaar werd eenzelfde getal gemeld, en er zaten nu echt wel wat rillerige en relatief rustige avonden tussen. Maar goed, het volk trok wel een stevige eindsprint en feit blijft dat het open karakter van Noorderzon/Noorderplantsoen een groot en gretig publiek trekt. Bovendien was de bezettingsgraad bij de voorstellingen hoog. Veel producties zaten bomvol, en sommige kregen wegens de grote vraag naar kaarten extra speeltijd.

Laatste augustusweekeinde

De traditie om Noorderzon met het laatste augustusweekeinde te laten eindigen, wordt volgend jaar in ere hersteld, kondigt algemeen directeur Femke Eerland aan. Het festival van 2019 vindt van 15 tot en met 25 augustus plaats. Dat dit jaar een beginnetje van september werd meegeplukt, lag aan twee dingen. Eerland: ,,We hielden rekening met concurrentie van Leeuwarden, van de aantrekkingskracht van de Reuzen. Bovendien viel de vakantie laat, net als vorig jaar, en we merkten toen dat in het begin van onze festivalperiode veel mensen nog niet terug waren. In 2019 valt de vakantie weer vroeger.”

Eerland en haar collega, artistiek directeur Mark Yeoman, waren gisteren (zeer) moe maar (uiterst) voldaan. ,,Onze kwaliteitseisen zijn opnieuw omhoog gegaan. En we hebben veel complimenten ontvangen”, zegt Yeoman. Naast het puur artistieke deel vol theater, dans en muziek is Noorderzon ook in de breedte opnieuw gegroeid, met een goed bezocht context- en verdiepingsprogramma. Eerland: ,,En ik was domweg verbijsterd over de hoeveelheid mensen die na afloop van voorstellingen bleven zitten voor de nagesprekken met de theatermakers.”

Waterverbruik gemeten

Noorderzon ervaart wat dat aangaat een sterke betrokkenheid van Groningen bij het festival. Yeoman: ,,We zeiden al eerder: het zijn de mensen die dit festival maken, niet wij.”

Op de achtergrond streefde Noorderzon er naar om nog weer ‘groener’ te worden. Op ‘sustainable sunday’ werd vorige week gepresenteerd hoe. Zo is doorlopend in detail op diverse locaties van het Noorderplantsoen met behulp van computertechniek het waterverbruik gemeten. Eerland: ,,Je kon zien wanneer het druk werd op de Speelweide, of bij de Romeo Tent.” Uit deze metingen hoopt Noorderzon volgend jaar lering te trekken. De elektra-aggregaten speelden nu al slim besparend op elkaar in.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.