Noordpool Orkest opent North Sea Jazz Festival met José James

Het Noordpool Orkest opent op 12 juli het North Sea Jazz Festival 2019. Op het grote podium begeleidt het Noord-Nederlandse orkest de Amerikaanse zanger José James.

Dirigent Reinout Douma is zeer verguld met de uitnodiging. ,,We wilden al langer heel graag een keer op North Sea Jazz optreden”, zegt hij. ,,Vorig jaar stonden we al op de zusterfestivals van North Sea: So What’s Next in Eindhoven en Rockit in Groningen. Met die optredens hebben we de organisatie overtuigd.”

Bill Withers-tribute

In Eindhoven en Groningen bracht het Noordpool Orkest een tribute aan Joni Mitchell. ,,Dat vond men niet zo interessant. Daarom zijn we gevraagd om José James te begeleiden in een Bill Withers-programma.” James kwam in 2018 met zijn eerbetoon aan de Amerikaanse soulzanger, die dat jaar 80 werd. ,,Dit wordt de eerste keer dat hij het met een orkest uitvoert.”

Het Noordpool Orkest wordt speciaal voor de gelegenheid uitgebreid. ,,Normaal spelen we met 42 musici. Op verzoek van José James hebben we nu een veel dikkere strijkerssectie. In totaal doen er 74 muzikanten mee.” Veel tijd om te repeteren met James is er overigens niet. ,,Ik denk dat we een keer samen kunnen oefenen”, zegt Douma.

Tienjarig bestaan

Het eervolle optreden op North Sea Jazz valt samen met het tienjarig bestaan van het Noordpool Orkest. ,,Er staan sowieso veel jazzdingen op het programma”, zegt Douma. ,,Op 24 maart geven we een concert met Lex Jasper in De Oosterpoort in Groningen naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag. En in juni sluiten we Jazz te Gast in Zuidhorn met de New Yorkse pianist Ethan Iverson en saxofoniste Marike van Dijk als solisten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.