Omstreden Poelifinario wordt in drieën gehakt

De Poelifinario, prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen, gaat op de schop. Vanaf nu telt de cabaretprijs drie categorieën: amusementscabaret, klassiek geëngageerd cabaret en kleinkunst.

Dit plan heeft een zevenkoppige commissie van schouwburgdirecteuren en impresario’s gelanceerd. Voorzitter van die commissie is Daniël Wever, directeur van Theater De Molenberg in Delfzijl. De nieuwe opzet moet een einde maken aan de inmiddels gebruikelijke, jaarlijks terugkerende discussie over de prijs, waarbij cabaretiers van naam bedankten voor een nominatie.

Appels en peren

,,We hopen met deze ingreep de klacht dat de jury steevast appels met peren vergelijkt weg te nemen’’, zegt Wever. ,,Die klacht was niet onterecht. Hoe kon je Maarten van Roozendaal – God hebbe zijn ziel – tegenover Jochem Myjer jureren?’’ Zijn commissie ging aan de slag op basis van een onderzoek dat theater-adviseur Hans Kraaijeveld vorig jaar onder betrokkenen uitvoerde. De uitkomst ervan werd dinsdag naar de impresariaten gestuurd. ,,De eerste reacties zijn positief.’’

De nieuwe opzet roept direct twee vragen op: hoe zit het met de naam van de prijzen, en komt er nu geen discussie over de vraag in welke categorie een cabaretier thuishoort?

Wever: ,,Het gevaar van dat laatste bestaat inderdaad. Dat hebben we ondervangen door voortaan een cabaretier of groep die de jury wil nomineren als eerste te vragen in welke categorie dat moet gebeuren. Jochem en Richard Groenendijk zullen bijvoorbeeld vast bij ‘amusement’ uitkomen, en Yentl & De Boer automatisch bij kleinkunst, maar bij Youp van ’t Hek kun je je afvragen voor welke categorie hij zich zou willen laten nomineren.’’

Gedonder in de cabaretwereld

Adviseur Kraaijeveld deed zijn onderzoek op verzoek van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), naar aanleiding van gedonder in de cabaretwereld. Daniël Arends en Micha Wertheim bedankten voor een nominatie omdat ze de Poelifinario ‘oneervol’ vonden.

Wertheim was van mening dat de jury zich onkies uitliet in haar rapporten en niet eens alles bekeek, en vond sowieso dat de VSCD het cabaret als genre niet serieus nam. Ronald Goedemondt en Diederik van Vleuten lustten de prijs evenmin. Goedemondt hekelde de gemankeerde vergelijkingen, wat Wever cs. nu hopen te hebben opgelost.

Nu de poelifinario in drieën wordt verdeeld, is het binnen de commissie nog steggelen geblazen over de naam. Wever: ,,Je kunt het doen zoals bij de Oscar, één prijs, die Oscar dus, en dan in categoriën. Maar je kunt die drie prijzen ook een eigen naam geven.’’ Zoals Poelifinario, Kroet en Roepie Roepie? ,,Exact. De drie vogels uit de conference van Toon Hermans als ornitholoog. Maar daarover zijn de meningen nog verdeeld.’’

De uitreiking van de Poelifinario-nieuwe-stijl is in september in Diligentia, Den Haag, net als vorig jaar. De jury, dit jaar voorgezeten door de Naaldwijkse theaterdirecteur Nico Baars, wordt bij haar werk gesteund door een twintigkoppige signaleringscommissie. De Neerlands Hoop, prijs voor de act met grootste toekomstkansen, wordt wel in zijn oude hoedanigheid gehandhaafd.

De Poelifinario wordt sinds 2003 uitgereikt, met Theo Maassen als laatste winnaar. De kans dat er straks ook eens een keer vrouwen in de prijzen vallen, stijgt met de nieuwe categorisering (zie Yentl & De Boer). Alleen Claudia de Beij wist zich dankzij haar Hete Vrede in 2010 als winnares tussen de lange rij van mannelijke winnaars te wurmen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.