Hoe film een eigen wereld kan scheppen. Het contrast tussen de klamme warmte in het zwembad De Kalkwijck in Hoogezand, met zijn drukdoende crew langs de rand, en het poëtische eindresultaat kan niet groter zijn.

Bewegend ogen ze haast religieus, de beelden van danseres Milou Zuurveld. ,,Dat is ook precies wat we beogen”, zegt videokunstenaar en filmregisseur Roger Muskee als we in een zijkamer wat shots bekijken. De onder water gefilmde danseres verbeeldt de gracieuze geruststelling, die hoofdpersonage Menke uit het theaterspektakel Noord hard nodig heeft.

Druipend op het station van Groningen

Deze Menke, gespeeld door actrice Esmee de Boer, is op eerste paasdag eveneens in het 2,75 meter diepe water gefilmd. Zij in paniek, om alles wat fout gaat in haar leven, in haar omgeving, met de wereld. ,,Na een harde knip zie je haar straks druipend op het station van Groningen staan. Maar dan gewoon in het decor”, zegt Geke Hoogstins.

Mocht er nog een beetje worden gevaccineerd in dit land, dan lijkt er op dat Hoogstins’ grote theaterproductie Noord in september en oktober zes weken lang in een speciaal gebouwd theater achter Motel Van der Valk in Zuidbroek komt te spelen. Daar kunnen dan per keer vijfhonderd bezoekers veilig zitten.

Hoogstins presenteerde haar verhaal ruim drie jaar geleden nog als Noord op de Schaal van Richter . ,,Dat werd meer gelinkt aan de aardbevingen dan mij lief was. Dit gaat over hoe we met de aarde omgaan, in het groot en in het klein.” Hoogstins, die in haar eerdere producties al getuigde van haar zorgen om Moeder Aarde, heeft het bij dat ‘groot’ ook over de klimaatopwarming. ,,Die zwembadscènes weerspiegelen de ondergelopen wereld.”

Het gevecht tegen overmacht

Dat ‘kleine’, meer persoonlijke, slaat op het lot van Menke, die na aardbevingen geen ouderlijk huis meer kent, en op haar genegenheid voor een boer van de oude stempel, die zijn boerderij door de nieuwe tijd letterlijk bedolven ziet worden. Een gevecht tegen overmacht.

Het wordt, is de bedoeling, met recht een spektakel, straks in Zuidbroek, met muziek, dans spel en film. Hoogstins: ,,Film niet als opvullend decor, maar als meespelend personage.” Naast Esmee de Boer zijn er rollen voor onder anderen Albert Secuur, Miranda Bolhuis, René Wiersma en Nick Kamerling. Het verhaal en de personages worden nog uitgewerkt door schrijver Dick van den Heuvel en Albert Secuur.

Hoogstins heeft in regionale overheden, fondsen en het bedrijfsleven geldschieters aan zich gebonden. Voor tickets tussen de 31 en 61 euro en voor meer informatie, zie www.noordtheater.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Groningen
Drenthe