Onthaasten met kamermuziek in Meppel

Kom even bij... heet de zevendelige concertreeks waarmee Wim Stoppelenburg kamermuziek vanaf morgenmiddag wekelijks een podium in Meppel biedt.

Dit is het derde jaar waarin de zomerconcerten plaatsvinden. Het begint aardig op een traditie te lijken of niet?

,,Inderdaad. Een goede gewoonte is een bezit voor het leven, zeg ik dan. Vorig jaar zaten we telkens bijna vol. Kennelijk is er naast de druk bezochte festiviteiten tijdens Donderdag Meppeldag wel behoefte aan een plek voor bezinning, een gelegenheid waar mensen op adem kunnen komen. Vandaar ook de naam van de reeks, Kom even bij...

Heeft u een achterliggende bedoeling met het programma?

,,Het gaat erom deze eigentijdse en klassieke kamermuziek te laten horen. Die komt in deze contreien, het zuidwesten van Drenthe, toch maar mondjesmaat aan bod. Ook in de schouwburg hoor je het weinig, wat dat betreft is dit een aanvulling op het aanbod. Het gaat me ook om het belevingsaspect voor de luisteraars. Er is zoveel meer dan amusementsmuziek, deze muziek kan echt betekenis hebben voor het geestelijk leven.”

Kamermuziek als onthaasting?

,,Zo kan je het zien. Het leven is toch vaak een ratrace. Mensen kunnen even aan zichzelf denken in plaats van aan hun economische beslommeringen. Daarbij komt, de raadszaal van het voormalige gemeentehuis is een prachtige locatie voor dit soort kleinschalige concerten.”

Hoe is het programma tot stand gekomen?

,,Ik streef naar variatie. Zo is er morgen het Colori Ensemble, de Friese muziekfamilie Rianne, Wilma en Arjan Jongsma, aangevuld met pianist Hessel bij de Leij. Ik put uit mijn opgebouwde netwerk. Zo ken ik Chris Fictoor en de Duitsers Rainer Klaas en Alexander Kramarov al jaren. En natuurlijk speel ik zelf, als groot aanhanger, werk van Beethoven.”

Het Colori Ensemble trapt morgen af met werken van Ravel, Widor, Milhaud en Piazzolla. De concerten in Kunsthuis Secretarie in Meppel beginnen telkens om 16.30 uur en duren een uur. Er is plaats voor zestig bezoekers. Het volledige programma staat op www.kunsthuissecretarie.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.