Zomerfolk 2018. Foto: Rapalje

Op Zomerfolk van Rapalje staan zelfs drinkbakken voor honden klaar: 'We hoeven er niet aan te verdienen'

Zomerfolk 2018. Foto: Rapalje

Zomerfolk, het jaarlijkse festival van Rapalje, komt er weer aan. En de band heeft net een nieuw album uitgebracht.

Aan de gevel van zijn huis in Eelde hangt een groot spandoek van Zomerfolk. En in de tuin, naast de voordeur, ligt een exemplaar van Scotland’s Story , het nieuwe album van Rapalje . De cd zit nog in het plastic. ,,Oeps, die heb ik vanmorgen laten vallen”, zegt David Myles (37), als hij de deur opendoet om het bezoek binnen te laten. ,,Let niet op de rommel, we zijn al twee jaar aan het verbouwen.”

‘We hebben een draaiboek van 300 pagina’s’

De doedelzakspeler Rapalje, dat al 20 jaar furore maakt met het spelen van Keltische muziek op bijzondere instrumenten, heeft het druk met de voorbereidingen op het jaarlijkse zomerfestival. ,,We hebben een draaiboek van 300 pagina’s”, zegt hij. ,,Hartstikke leuk om te doen, het is een soort hobby van me.” Maar goed, dat huis is er ook nog én hij is net weer vader geworden. Dan valt er soms iets uit je handen.

Het is alweer het zevende jaar dat Zomerfolk in het Groningse Stadspark plaatsvindt, na eerdere edities in Haren, Nieuweschans, Midlaren en Rijssen. Een nieuw onderdeel dit jaar is de roofvogelshow. ,,Dat is een raar verhaal”, zegt David Myles, aan de ronde tafel in de woonkamer. ,,We hadden na een optreden op Elfia pech met de auto. De man van die roofvogelshow stond tegenover ons en leende ons zijn accukabels.”

Een raaf die Rapalje-liedjes meefluit

Ze raakten aan de praat. ,,Hij vertelde: ‘Een van onze vogels, een raaf, is een ontzettende Rapalje-fan. Hij wordt helemaal lijp als hij jullie liedjes hoort. Hij kan ze zelfs meefluiten!’ Ze waren zelf ook fan en wilden graag een keer bij ons op het festival komen.” En dus staat er in het weekend van 15 en 16 juni een arena op de zonneweide in het Stadspark, waar vijf roofvogeldemonstraties worden gegeven. ,,De raaf komt ook mee”, zegt Myles.

De manier waarop de roofvogels aan het festivalprogramma zijn toegevoegd, is typerend voor het wereldje van de Keltische folkmuziek. Iedereen kent elkaar en gemoedelijkheid en vriendelijkheid zijn de dominante waarden. ,,Op ons festival komen zo’n 6000 tot 7000 mensen af”, zegt Myles. ,,En – even afkloppen – we hebben nog nooit calamiteiten gehad. Ook geen ruzies.”

Ranja voor 50 cent

Er lopen wel toezichthouders en beveiligers rond, maar die hebben niet veel te doen. ,,Als je eenmaal zo’n sfeer hebt, komen mensen juist daarvoor. Je zit bij een kampvuur, drinkt een biertje en luistert naar muziek. Er lopen re-enacters rond met bijlen, zwaarden of pijl-en-boog, die een periode uit de middeleeuwen naspelen. Er zijn highlandgames en kinderactiviteiten. En een ranjabar waar je voor 50 cent een glaasje ranja krijgt.”

Mensen mogen ook zelfgesmeerde broodjes of eigen drinken meenemen. ,,Er zijn zelfs drinkbakken voor honden”, zegt Myles. ,,Alleen glas en blik zijn op het festivalterrein verboden.” Mensen met een smalle beurs moeten het festival ook kunnen bijwonen, vindt Rapalje . ,,De entreeprijs is eigenlijk te laag, maar we hebben liever heel veel mensen. We hoeven niet te verdienen aan het festival. Dat doen we wel met onze optredens.”

120 tot 150 optredens per jaar

De vier mannen van Rapalje, ooit begonnen als straatmuzikanten, kunnen – in tegenstelling tot de meeste popmuzikanten – leven van de muziek. ,,We hebben zo’n 120 tot 150 optredens per jaar”, zegt Myles. ,,Die concerten regel ik ook. We hebben gelukkig Rutger Hoogma op kantoor zitten die onder meer de mail en telefoon beantwoordt, want het werd op een gegeven moment wat te veel.” Ze spelen veel in Nederland en Duitsland en maakten ook al tournees door Brazilië en, afgelopen januari, de Dominicaanse Republiek.

Vijf jaar na hun vorige album is er nu Scotland’s Story . ,,Dat is niet mijn schuld”, zegt Myles, wiens vader uit Schotland komt. ,,Ik heb ook de Schotse nationaliteit, maar het album is eigenlijk toevallig ontstaan.” Het is opgebouwd rond twee Schotse liedjes, Skyboat Song en Scotland’s Story , vertelt hij. ,,En daar moest een verhaallijn bij komen.” Dat viel nog niet mee met naast Schotse songs ook drie Ierse liedjes en een bewerking van Neil Young.

Myles lacht. ,,Dieb (den Boer, red.), die het artwork maakt, heeft zijn best gedaan om overal een Schots verhaal bij te verzinnen. En het ziet er weer prachtig uit. Mensen kopen zo’n album voor het boekje en de plaatjes. Daarom doen we ons best om er elke keer weer iets unieks van te maken. De muziek komt daarnaast gewoon op internet.”

Ook Moti doet mee

Rapalje verzorgt zelf drie optredens op het festival, maar er komen ook bands uit Canada en Schotland. ,,De grootste naam dit jaar is het Ierse Altan . Marcel (Meijer, alias Macéal, red.) is daar groot fan van. The Mahones komen ook, daar is William (van der Laan, red.) mee bevriend.” Bijzonder is ook het optreden op zondag van de Groningse straatmuzikant Moti. ,,Marcel en William kennen hem nog uit de tijd dat zij zelf als straatmuzikant in de Herestraat speelden, in de jaren negentig.”

Ook David Myles’ broer Denny staat met zijn band Flannery op Zomerfolk. ,,Hij is ook doedelzakspeler van beroep en ik heb nog een broer die doedelzak speelt, Michael. Samen met Chris, die drumt, vormen we de The MylesBrothers .” Op Zomerfolk staan ze altijd wel een keertje samen op het podium, want ook voor de muzikanten van Rapalje zelf is hun festival vooral een familiefeest. Myles: ,,We spelen vaak mee met andere bands. Het festival is een grote speelplaats.”

menu