Opnieuw geen Boekenweekauteurs naar Drenthe

De Boekenweek nadert, maar de Boekenweekauteurs blijven weg. Althans in Drenthe.

Net als vorig jaar is het de Drentse bibliotheken en boekhandels niet gelukt de auteurs van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay voor optredens te strikken. De agenda’s van geschenkschrijver Griet Op de Beeck en essayist Jan Terlouw staan het niet toe.

,,We hebben het geprobeerd”, zegt Jetze Dam van De Nieuwe Kolk (DNK) in Assen waar 10 maart Boekenfest wordt gehouden, het Drentse Boekenweekevenement. ,,Direct bij het bekend worden van de auteurs hebben we ons gemeld voor Op de Beeck. Na een tijdje kregen we te horen dat ze door beperkte beschikbaarheid niet kon komen.”

De verzoeken om optredens worden behandeld door stichting CPNB en de Schrijverscentrale. ,,Het is een simpele rekensom: er zijn meer provincies dan dagen waarop auteurs beschikbaar zijn”, verkaart Remco Scheenjes van de centrale. ,,De Boekenweek telt negen dagen. Daar vallen er twee vanaf door optredens voor de NS en in Vlaanderen. Blijven er zeven dagen over voor twaalf provincies.”

Het steekt nog ingewikkelder in elkaar. Scheenjes somt op: ,,De agenda van de auteur speelt mee. Een plaats moet te bereizen zijn; Zeeland en Limburg worden daardoor iets vaker overgeslagen. Verder dienen sommige boekhandels en bibliotheken geen aanvraag in. Uiteraard proberen we een spreiding aan te brengen. In 2014, 2015 en 2016 zijn in Drenthe wel Boekenweekauteurs langs geweest.”

Waar Terlouw helemaal niet naar het Noorden komt, brengt Op De Beeck een bezoek aan Groningen en Leeuwarden - van haar geschenk verschijnt een Friese vertaling. Jetze Dam van DNK: ,,Wij hebben 11 maart de voorstelling naar haar boek Vele hemels boven de zevende in het theater staan. Toen we hoorden dat de schrijfster niet naar Assen kon komen, hebben we haar impressariaat gebeld. Nu komt de regisseur van stuk, Ursul de Geer.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.