Alexander Vedernikov, oud-dirigent van het Noord Nederlands Orkest, overlijdt aan corona

Op 21 februari 2001 zette Alexander Vedernikov (rechts) zijn handtekening onder een contract bij het NNO. Links van hem oud-directeur Jan-Geert Vierkant en artistiek manager Marcel Mandos. Foto Archief DvhN

Dirigent Alexander Vedernikov is overleden aan de gevolgen van corona. De Rus was bijna twee seizoenen in dienst als dirigent van het Noord Nederlands Orkest.

Vedernikov is slechts 56 jaar geworden. In 2001 werd de Rus benoemd tot vaste gastdirigent van het NNO, voor zes weken per seizoen. Later werd hij ‘vaste dirigent’ van het orkest. De hoop was dat hij op termijn chef-dirigent van het NNO zou worden als opvolger van Viktor Liberman, die in 1999 overleed.

Chronische oververmoeidheid

In maart 2003 verbrak Vedernikov de samenwerking met het NNO echter, omdat hij door zijn vele functies chronisch oververmoeid was. Vedernikov was destijds ook artistiek leider van het Bolsjoi Theater in Moskou, waar hij tot 2009 in dienst bleef. Ook had Vedernikov sinds 1995 een eigen symfonieorkest, waar hij tot 2004 chef-dirigent was.

Later werd de Rus chef van de Koninklijke Deense Opera en het Odense Symfonie Orkest. In 2019 werd hij benoemd tot muzikaal directeur en chef-dirigent van het Mikhailovsky Theater in Sint-Petersburg. Als gastdirigent was hij in concertzalen over de hele wereld actief.

Album met muziek van Jacob van Domselaer

Vedernikov, de zoon van een operazanger en een orgeldocente, maakte ook vele cd-opnames, waarvan eentje met het NNO. In 2003 verscheen een album met een symfonie en twee pianoconcerten van de Nederlandse componist Jacob van Domselaer, waarbij Vedernikov het orkest leidde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus